fbpx

Adopteer een chimp

Of geef een chimp cadeau!

 

Help mee adopteer nu een chimpansee!

Wie adopteer jij?

Onze chimpansees zijn gered uit de handen van stropers en worden nu liefdevol opgevangen in opvangcentra in Afrika.

Het adoptiebedrag van € 45,00 per jaar is een symbolisch bedrag. Een hoger bedrag is meer dan welkom. De toegewijde verzorging van een chimpansee kost ruim € 9.000 per jaar.

Babychimp Covid onze nieuwste aanwinst!  

Welkom babychimpansee Covid in het Tchimpounga opvangcentrum in Oeganda.

Door de verzorgers is hij vernoemd naar de huidige pandemie.  Hij doet ons dagelijks beseffen dat wij de strijd voor de bescherming van chimpansees moeten blijven doorzetten. Zeker nu er door de pandemie een forse toename is van handel in wilde dieren. Help babychimp Covid en adopteer hem nu!

Lees hieronder meer over de achtergrond van onze chimpansees.

Meer over Covid

Geboren omstreeks: begin 2020
Geslacht: mannetje
Land van herkomst: Congo Brazzaville
Aankomst in Tchimpounga: 12 september 2020
In beslagname: Pointe Noire 

Een van onze nieuwkomer op het Tchimpounga opvangcentrum is baby chimp Covid. Hij is vernoemd naar de huidige pandemie.
Door de pandemie zijn er veel minder toeristen in de natuurgebieden waardoor de economische situatie van de bevolking verslechterd. Jagers  en stropers kunnen hierdoor makkelijker hun gang gaan. Met als gevolg dat de handel in wilde dieren toeneemt.  Ondanks dat de rangers dagelijks aan het werk zijn om stropen op te sporen en illegaal geplaatste valstrikken te verwijderen blijft het een grote uitdaging.

Baby chimpansee Covid werd op 12 september 2020 gered uit een privéwoning in de stad Pointe Noire. Hoe hij daar terecht is gekomen is voor ons onbekend. In samenwerking met een lokale partner hebben Dr. Rebeca Atencia en haar team de jonge chimp in beslag kunnen nemen en meegnomen naar het Tchimpounga opvangcentrum. Gelukkig was Covid, naast een kleine en gemakkelijk te behandelen filariasis (tropische draadworm) in goede gezondheid.
Helaas was onze kleine Covid wel heel angstig en toonde hij pschycologische trauma’s. Gelukkig zijn de verzorgers bij het opvangcentrum gespecialiseerd in het verzorgen en kalmeren van getraumatiseerde chimpansees. Door de liefdevolle steun van de verzorgers voelde Covid zich al snel beter en zelfs op zijn gemak.

Covid is samen met twee geredde jonge chimps, Perrine en Zeze een aantal maanden samen opgevangen in de Nursery groep.
Zo konden de jonge chimps aan elkaar en de omgeving wennen. Toen ze zich eenmaal comfortabel voelden met elkaar en aan de omgeving waren gewend zijn ze geïntroduceerd op de slaapzaal van de Nursery groep.

Eind december 2020 is de groep volledig geïntegreerd en ze volgen de dagelijkse routine samen met de andere chimps met o.a. bezoek aan het bos onder toezicht van de verzorgers. Ze slapen nog wel in een aparte babykamer in de slaapzaal zodat ze geleidelijk wennen aan de nieuwe slaap opstelling.

Meer over Jeje

Geboren omstreeks: 2011
Geslacht: Mannetje
Land van herkomst: Congo Brazzaville
Aankomst in Tchimpounga: 2 juni 2012
In beslagname: Congo Brazzaville

Onze Jeje was tot op heden de jongste chimpansee die in Tchimpounga is opgevangen. Hij was ongeveer acht maanden en woog slechts 2,1 kg toen hij bij ons kwam. Hij kreeg de naam “JeJe” naar de bijnaam JJ van de Australische dierenarts John Debenham. John kwam bijna tegelijkertijd aan met de kleine chimp in Tchimpounga en nam de eerste zorg op zich.

Jeje zijn tanden zijn enorm groot voor zijn leeftijd. Omdat de tanden zo wit zijn, is het zeer waarschijnlijk dat deze zich pas hebben ontwikkelt vlak voor of nadat hij gevangen was genomen. Want normaal gesproken beginnen de baby’s al snel met het eten van het bosvoedsel dat hun moeders aanreiken. Hierdoor slijten en verkleuren hun tanden, net zoals bij Anzac. De grote oren, de grote witte tanden en het haarloze gezicht geven Jeje een vrolijk en grappig uiterlijk.

Meer over Lemba

Geboren omstreeks: Medio 2006
Geslacht: Vrouwtje
Land van herkomst: Dolisie, Congo Brazzaville
Aankomst in Tchimpounga: 2009
In beslagname: 2009

Lemba is in erbarmelijke toestand gevonden in een huis in Pointe Noire en opgenomen met behulp van HELP Congo en een plaatselijke natuurorganisatie. Deze samenwerking werd de inspiratie voor haar naam. Medewerkers van deze twee organisaties hebben urenlang door Pointe Noire gereden. Uiteindelijk troffen ze Lemba angstig en alleen aan in een donkere kamer. Ze was extreem ondervoed door een ernstige parasieteninfectie. De dierenartsen vonden bij haar behandeling zelfs interne parasieten waarvan sommige wel 30 centimeter lang waren!

Zoals dat bij alle nieuwkomers gaat, werd ook onze Lemba drie maanden in quarantaine gehouden. Dag en nacht waren haar toegewijde verzorgers aan haar zijde. En dat heeft zijn vruchten afgeworpen toen ze volledig hersteld was, kon zij geleidelijk aan opgenomen worden in de groep jonge chimpansees.

Meer over Afrika

Geboren omstreeks: Begin 2007
Geslacht: Vrouwtje
Land van herkomst: Kashoya Kitomi National Forest Reserve, Oeganda
Aankomst op Ngamba Island: 2008
In beslagname: 14 November 2007

Vlakbij het dorpje Katerera hing onze chimp Afrika in een houtje kooitje in een boom. Zodat ze later, door de stropers die haar gevangen hadden, als huisdier verkocht kon worden. Ze kon in deze kooi amper bewegen en alleen een hand gebruiken om het eenzijdige en slechte voedsel dat ze kreeg aan te pakken, rijpe bananen en popcorn. Toen wij haar vonden zat ze onder de wonden en was ze sterk uitgedroogd en verzwakt.

Omdat ze zo eenzijdig had gegeten was haar eetlust slecht toen ze aankwam in de dierentuin van Entebbe, Oeganda. Lopen en klimmen als een kleine chimpansee kon ze niet. Maar gelukkig herstelde haar wonden snel en door de juiste voeding werd ze sterker. Na haar quarantaine periode van zes maanden werd ze naar Ngamba Island gebracht.

Nu heeft Afrika haar vertrouwen herwonnen en heeft ze weer plezier. Papaja en jackfruit zijn nu haar favoriete eten.

Ondertussen heeft ze een goede vriendschap opgebouwd met Leo, met wie ze het grootste deel van de dag doorbrengt.
Het contact met de rest van de groep gaat ook steeds beter. Ze brengt af en toe een dag in het buitenverblijf door waar ze leert welke planten en bomen er op het eiland zijn.

Meer over Tumbo

Geboren omstreeks: 1989
Geslacht: Mannetje
Land van herkomst: Kibale/Itwara Forest, Oeganda 
Aankomst op Ngamba Island: 1997
In beslagname: December 1990 op het vliegveld van Entebbe

Tumbo doet het goed in de hiërarchie, wat belangrijk is bij mannetjes chimps. Hij is nog steeds nummer 2 in de rangorde in het binnenverblijf en nummer 3 in de rangorde in het buitenverblijf. Onze Tumbo blijft een van de aardigste chimpansees in omgang met de jonkies: met Rambo, Kikyo en Rutoto speelt hij veel vooral in de avond.

Tumbo stuurt regelmatig de verzorgers in de richting van zijn favoriete fruit, de papaja. Voor een papaja laat hij zelfs zijn favoriete eieren links liggen.

Wij wilde Tumbo heel graag mee laten doen aan het gedragsonderzoek, maar hij lijkt hier totaal niet in geïnteresseerd te zijn. Tijdens het onderzoek moesten de chimpansees naar een bepaalde ruimte gaan. De verzorgers wilden Tumbo met bananen overhalen om die ruimte in te gaan daarvoor hadden ze meerdere stukken banaan neergelegd. In een andere ruimte lag maar een stuk banaan. Verrassend genoeg ging Tumbo de ruimte in met het enkele stuk banaan. Wij denken dat de eerste ruimte met de grote hoeveelheid bananen voor hem verdacht moet zijn geweest.