fbpx

Adopteer een Chimp

Of geef een chimp cadeau!

 

Help mee en adopteer een chimpansee!

Welke chimpansee adopteer jij?

Samen met vele andere adoptieouders zorgt het Jane Goodall Instituut ervoor dat chimpansees in opvangcentra in Afrika een goed leven kunnen leiden. De chimpansees hebben allemaal een eigen verleden en zijn gered uit handen van stropers. We hebben met grote regelmaat contact met de opvangcentra hoe het met de chimpansees gaat.

Het adoptiebedrag van €45,00 per jaar is een symbolisch bedrag, de verzorging van een chimpansee kost meer dan €9000 per jaar.

Chimpansee cadeau

Ook is het mogelijk om de adoptie van een chimpansee cadeau te geven!  Hier maak je chimpanseeliefhebbers en vrienden, familie en collega’s met hart voor de natuur, heel blij mee. Ook voor kinderen is een adoptiechimp een leuk en leerzaam geschenk.

Met bijgaand formulier kan de gelukkige direct zijn adoptiecertificaat ontvangen. Je kunt het certificaat natuurlijk ook zelf cadeau geven op een speciaal moment.

De chimpansees zijn jou dankbaar 

Als dank ontvang jij, of degene aan wie je het cadeau geeft, een adoptiecertificaat met een prachtige foto van de chimpansee en persoonlijk bedankje van Jane Goodall. Regelmatig ontvang je nieuws over het wel en wee van de chimpansees en onze projecten.

Lees over de achtergrond van de chimpansees

Meer over Jeje

Geboren omstreeks: 2011
Geslacht: Mannetje
Land van herkomst: Congo Brazzaville
Aankomst in Tchimpounga: 2 juni 2012
In beslagname: Congo Brazzaville

Jeje is tot op heden de jongste chimpansee die in Tchimpounga is opgevangen. Hij was nog geen jaar oud, en wellicht jonger dan acht maanden en woog slechts 2,1 kg. Hij kreeg de naam “JeJe” naar de bijnaam JJ van de Australische dierenarts John Debenham die bijna tegelijkertijd met Jeje arriveerde in Tchimpounga en de eerste zorg op zich nam.

Iedereen merkt meteen de enorme tanden van Jeje op die erg groot zijn voor zijn leeftijd en grootte. Omdat de tanden zo wit zijn, is het erg waarschijnlijk dat ze zich pas hebben ontwikkelt vlak voor of nadat hij was gevangen genomen. Normaal gesproken beginnen de baby’s al snel met het eten van het bosvoedsel dat hun moeders aanreiken. Hierdoor slijten en verkleuren de tanden, net zoals bij Anzac. De grote oren, de grote witte tanden en het haarloze gezicht geven Jeje een komisch uiterlijk.

Meer over Lemba

Geboren omstreeks: Medio 2006
Geslacht: Vrouwtje
Land van herkomst: Dolisie, Congo Brazzaville
Aankomst in Tchimpounga: 2009
In beslagname: 2009

Lemba is geconfisqueerd met behulp van HELP Congo en een plaatselijke natuurorganisatie. Deze goede samenwerking werd de inspiratie voor haar naam. Nadat we enkele uren door Pointe Noire hadden gereden, troffen we haar angstig en alleen in een donkere kamer aan. Lemba was extreem ondervoed door een ernstige parasieteninfectie. De dierenartsen vonden bij haar behandeling interne parasieten waarvan sommige wel 30 centimeter lang waren!

Zoals dat bij alle nieuwkomers gaat, werd Lemba drie maanden in quarantaine gehouden, met dag en nacht toegewijde verzorgers aan haar zijde. Na volledig hersteld te zijn, kon zij geleidelijk aan geintegreerd worden in de groep jonge chimpansees.

Meer over Afrika

Geboren omstreeks: Begin 2007
Geslacht: Vrouwtje
Land van herkomst: Kashoya Kitomi National Forest Reserve, Oeganda
Aankomst op Ngamba Island: 2008
In beslagname: 14 November 2007

Vlakbij het dorpje Katerera hing Afrika in een houtje kooitje in een boom, om later door de stropers die haar gevangen hadden genomen als huisdier verkocht te worden. Hieruit kon zij gelukkig worden gered. In deze kooi kon zij niet bewegen, en kon ze maar met één hand het voedsel dat ze kreeg, rijpe bananen en popcorn, aannemen. Ze zat onder de wonden en was sterk uitgedroogd en zwak.

Haar eetlust was slecht toen ze aankwam in de dierentuin van Entebbe, Oeganda. Lopen en klimmen als een kleine chimpansee kon ze niet. Gelukkig begon ze snel te genezen. Na de standaard quarantaine periode van zes maanden werd ze naar Ngamba Island gebracht.

Afrika heeft haar vertrouwen herwonnen en heeft weer plezier in het leven. Ook haar eetlust is behoorlijk verbeterd, zeker als het om papaja en jackfruit gaat, welke haar favorieten zijn.

Ze bouwt een vriendschap op met Leo, met wie ze het grootste deel van de dag doorbrengt. Ook wordt het contact met de rest van de groep veel beter. Ze heeft zelfs al zonder problemen een dag in het buitenverblijf doorgebracht. Hier kan ze leren welke planten en bomen er op het eiland zijn.

Meer over Tumbo

Geboren omstreeks: 1989
Geslacht: Mannetje
Land van herkomst: Kibale/Itwara Forest, Oeganda 
Aankomst op Ngamba Island: 1997
In beslagname: December 1990 op het vliegveld van Entebbe

Tumbo doet het goed in de hiërarchie, hij is nog steeds nummer drie in de rangorde. Zijn verbond met Umutama heeft het leven voor Eddy er niet makkelijker op gemaakt. Daardoor is Tumbo nummer twee van de groep in het binnenverblijf en nummer drie in het bos. Tumbo blijft een van de aardigste chimpansees wat betreft de baby’s: Rambo, Kikyo en Rutoto, vaak speelt en worstelt hij met hen, vooral ’s avonds.

Hij zal nooit vergeten om verzorgers in de richting te sturen van zijn favoriete fruit, de papaja. Voor een papaja zal hij zelfs eieren links laten liggen, vooral als hij een rijpe heeft zien hangen in de boom dichtbij het binnenverblijf.

Het was de bedoeling dat Tumbo mee zou doen aan het gedragsonderzoek, maar hij leek totaal niet geïnteresseerd. Tijdens het onderzoek moeten de chimpansees naar een bepaalde ruimte gaan. De verzorgers wilden Tumbo overhalen met bananen om die ruimte in te gaan. In die ruimte hadden ze meerdere stukken banaan neergelegd, verder lag er maar een stuk banaan in een andere ruimte. Verrassend genoeg ging Tumbo de ruimte in met het enkele stuk banaan. Hij moet de eerste ruimte met de grote hoeveelheid bananen verdacht hebben gevonden.

Er zijn vele mogelijkheden om bij te dragen aan de bescherming van chimpansees en hun leefgebieden. 

Doneer een bedrag eenmalig of terugkerend. Adopteer jouw eigen chimpansee of geef een adoptie cadeau. Start je eigen actie of event en Pay it Forward. Schenk met belastingvoordeel. Neem ons op in je testament. Steun een specifiek project als grote donateur. Sluit jouw bedrijf aan bij onze samenwerkingspartners en sponsoren. Of wordt vrijwilliger!

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN