Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Email*
Phone*
Contact Address
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

Agroforestry: een nieuwe toekomst voor DRC’s bossen en primaten

Net als in veel andere landen wordt ook in Democratische Republiek Congo (DRC) veel oerbos gekapt voor landbouwgrond. Om de bossen hiertegen te beschermen en om de lokale gemeenschappen te helpen, heeft het Jane Goodall Institute agroforestry projecten opgezet. Hiermee stimuleren we gemeenschappen die rondom bosreservaten wonen hun landbouw op een duurzamere manier te bedrijven en het leefgebied van chimpansees en gorilla’s intact te laten. Lokale Roots & Shoots groepen spelen een cruciale rol als lokale influencers voor natuur.

In het oosten van DRC leeft een indrukwekkende populatie van ongeveer 35.000 chimpansees en ongeveer 3.000 Grauer-gorilla’s, ook wel bekend als de Oostelijke laaglandgorilla, in het wild. Helaas staat hun leefomgeving onder druk door de steeds groeiende vraag naar palmolie en cassave, waarvoor grote stukken bos worden gekapt en verbrand. Daarnaast wordt er veel hout illegaal geoogst voor de lokale markt, en vormt ook de illegale jacht en mijnbouw een ernstige bedreiging voor deze prachtige primaten.

Gelukkig zijn er verschillende projecten en initiatieven die zich richten op het behoud van de leefomgeving van deze primaten en het bieden van alternatieven, zodat de noodzaak om de natuur te vernietigen en de dieren te bejagen, afneemt. Het Jane Goodall Instituut speelt een sleutelrol door het internationale actieplan voor het behoud van chimpansees en Grauer-gorilla’s in deze regio te leiden.

Alternatieve bron van inkomsten

Een van de mooie projecten die we daar uitvoeren, is het Agroforestry-project in DRC. In dit project werken we samen met de lokale gemeenschappen van drie dorpen (Kaami, Motondo en Undisa), die zelf de bossen beheren en wiens akkers grenzen aan deze bossen. Samen met de lokale boeren ontwikkelen we alternatieve landbouwmethoden waarbij het bos niet hoeft te worden platgebrand. In plaats daarvan worden gewassen, zoals cacao, in het bos verbouwd.

Het project heeft al diverse hectaren cacao, koffie en avocado geplant, gewassen die op de wereldmarkt verkocht kunnen worden en zo een duurzame bron van inkomsten vormen. Dit vermindert de behoefte om de bossen te vernietigen of de primaten te bejagen, wat een win-win situatie oplevert.

Het doel is om 100 hectare te beplanten met gewassen, gebieden voor klein vee en duurzame gewassen voor de lange termijn. Hier wordt momenteel hard aan gewerkt.

Wat is Agroforestry?

Agroforestry, boslandbouw, is een landbouwmethode waarbij bomen en struiken bewust gecombineerd worden met veehouderij, akkerbouw en/of groenteteelt op hetzelfde perceel.
Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

 

Boslandbouw (agroforestry) brengt bosbeheer en agricultuur samen. Het is een duurzame benadering van landgebruik waarbij zowel gewassen als bomen en planten op hetzelfde stuk grond worden geteeld. Op deze manier wordt natuur zoveel mogelijk behouden of hersteld, terwijl grond tegelijkertijd voor landbouw in gebruik genomen kan worden.

Kennis op grote schaal

Wat dit project zo bijzonder maakt, is dat het op verschillende gebieden kennis met elkaar verbindt. Natuurlijk gaat het om de landbouwkennis: welke gewassen zich goed lenen voor teelt in de bossen en hoe deze te combineren. Maar ook marketingkennis speelt een belangrijke rol, bijvoorbeeld bij de verkoop van de gewassen.

Daarnaast is er veel omgevingskennis nodig, zoals het begrijpen van welke bedrijven belangrijk zijn en met wie samenwerkingen en overeenkomsten moeten worden aangegaan. Ook specifieke managementkennis, zoals boekhouding en conflicthantering, komt aan bod. Dit alles maakt het project niet alleen waardevol voor de lokale gemeenschappen, maar biedt de deelnemers ook veel nieuwe kennis die hen in de toekomst ten goede zal komen.

Foto links: een veldbezoek in Undisa. Foto rechts: tijdens een workshop in Undisa.

Infrastructuuruitdagingen in DRC

Een van de grootste uitdagingen in het gebied is de infrastructuur. De situatie is daar heel anders dan in Nederland, waar we gewend zijn aan goed onderhouden wegen. In DRC is het een flinke uitdaging om landbouwproducten daadwerkelijk op de markt te krijgen. Hier wordt momenteel hard aan gewerkt. In de tussentijd leent het Jane Goodall Instituut Congo haar eigen voertuigen uit om te helpen met het transport van de opbrengsten.

Op weg naar succes

Na de voorbereidingen beginnen we nu met de volgende belangrijke stappen:

  • Het terrein reinigen en ploegen
  • 30 hectare maïs en cassave zaaien
  • Schuren bouwen voor kleinvee
  • Vaste gewassen planten en verder ontwikkelen op 70 hectare
  • Installatie van verwerkingsunits voor maïs en cassave
  • Technische ondersteuning en capaciteitsopbouw voor het management
  • Studie van de waardeketen en marketing

We kijken uit naar de verdere groei en succes van dit project!

Bedankt voor jouw steun!

Dankzij de giften van onze donateurs en de steun van Het Otterfonds kunnen we dit waardevolle project ondersteunen!

Wil jij ook bijdragen aan dit project, dat kan natuurlijk! Maak een donatie en draag zo direct bij aan de projecten in Afrika die wij ondersteunen.

Alle informatie en beelden zijn afkomstig uit het jaarverslag van het Jane Goodall Institute DRC (voorjaar 2024).