Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Email*
Phone*
Contact Address
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

Bomen planten voor chimpansees: een samenwerking met Greenchoice in West-Tanzania

Mooi nieuws uit Tanzania: in het westen van dit land zetten wij ons in voor het herstel van cruciale leefgebieden voor chimpansees. Mede dankzij de waardevolle steun van onze donateurs en samenwerkingspartner Greenchoice maken lokale gemeenschappen indrukwekkende stappen in natuurherstel en het behoud van biodiversiteit. Samen bouwen we aan een toekomst waar zowel mens als natuur floreren!

Dit herbebossingsproject in Tanzania heeft al mooie resultaten geboekt. We nemen je graag mee in dit proces: van nieuwe boomkwekerijen tot de educatie van jongeren die de toekomst van de natuur zullen beschermen. Dankzij de steun van onze donateurs, heeft Roots & Shoots, het jongerenprogramma van Jane Goodall, inmiddels grote stappen gezet in het beschermen van het kwetsbare ecosysteem van de chimpansee.

Lees verder wat we hebben bereikt op de drie kerndoelen van dit project: herbebossing, educatie op lokale scholen en de betrokkenheid van de gemeenschap.

Herbebossing: bomen planten voor de toekomst

In het afgelopen halfjaar is er aanzienlijke vooruitgang geboekt met het planten van bomen en het herstellen van de chimpanseehabitat. Er zijn 9 boomkwekerijen opgezet in de regio’s rond het oevergebied van het Gombe-meer, een gebied dat van groot belang is voor de chimpansees die hier leven. Deze kwekerijen produceren zaailingen (jonge boompjes) die de omliggende gemeenschappen gebruiken om hun grond te herstellen en het bos rond de chimpansees te vernieuwen.

Er zijn maar liefst 165.239 zaailingen geproduceerd in de dorpen van de regio Kigoma. Door bomen te planten langs percelen, houtwallen en contourbeplanting wordt niet alleen het milieu hersteld, maar worden ook de gewassen van de boeren beschermd tegen erosie. Deze bomen herstellen leefgebieden, bieden schaduw en voorzien in een duurzame bron van brandhout en bouwmaterialen, wat verdere ontbossing voorkomt. De zaailingen helpen niet alleen bij het herstel van het bos, maar dragen ook bij aan de welvaart van de gemeenschap. Boeren krijgen de kans om meer bomen te planten, waardoor de druk op het omliggende bos vermindert.

Foto: een lokale boomkwekerij in het dorp Kagunga in het westen van Tanzania

De nieuwe generatie als beschermers van de natuur

Ook in dit project is educatie essentieel voor het succes op lange termijn. Door lokale jongeren actief te betrekken bij het planten van de bomen, leren ze hoe belangrijk het is om de natuur te beschermen. In 2024 werden op 10 scholen in West-Tanzania kwekerijen opgezet en werden meer dan 4.600 bomen geplant. De kinderen zorgden voor de bomen van begin tot eind: van het voorbereiden van de grond tot het planten en onderhouden.

Deze jongeren leren niet alleen over natuurbehoud, maar krijgen ook de kans om zelf bij te dragen aan het herstel van hun omgeving. Dit inspireert hen om later zelf voor de natuur te zorgen en andere mensen in hun gemeenschap aan te moedigen hetzelfde te doen, waarmee ze een nieuwe generatie natuurbeschermers inspireren.

Foto links: een meisje op Msimba Day Secondary School plant een boom buiten haar klaslokaal.
Foto rechts: studenten van Kalinzi Secondary School bereiden potgrond voor de boomkwekerij van hun school.

Kennis delen: lokale boeren leren van elkaar

Een van de sleutels tot het succes van dit project is het delen van kennis tussen de lokale boeren over duurzame landbouw en herbebossing. In 2024 zijn verschillende boeren uit West-Tanzania bij elkaar op bezoek gegaan om hun ervaringen te delen. Ze deelden duurzame landbouwtechnieken en leerden hoe ze het bos konden beschermen. Ze kregen onder andere training in het voorkomen van bosbranden en illegale houtkap, en leerden hoe ze onvruchtbare landbouwgrond kunnen herstellen om bomen weer te laten groeien.

Door deze kennisuitwisseling wordt het niet alleen makkelijker om de natuur te beschermen, maar kunnen boeren ook hun opbrengsten verbeteren. Ze gebruiken technieken zoals het planten van houtwallen, grensbeplanting en contourbeplanting om de bodem te verbeteren, erosie te voorkomen en hun oogsten te beschermen, terwijl ze tegelijkertijd bijdragen aan het herstel van het bos.

Foto: Lokale boeren delen hun ervaringen over natuurlijke regeneratie en het planten van bomen.

Uitdagingen en innovatieve oplossingen

Hoewel het project grote vooruitgangen heeft geboekt, zijn er ook complexe uitdagingen. Bosbranden, niet-duurzaam gebruik van brandhout en het veranderende klimaat zijn enkele obstakels waarmee we te maken hebben. De droogte en onvoorspelbare regenval dit jaar hebben bijvoorbeeld de overlevingskansen van de geplante bomen beïnvloed. We blijven echter innoveren door bomen te planten die beter bestand zijn tegen (langdurige) droogte, en door dammen aan te leggen om regenwater op te slaan voor de drogere seizoenen. Door het succes van dit project is de vraag naar jonge bomen gestegen, wat een positieve ontwikkeling is.

Daarnaast werken we aan het verminderen van de afhankelijkheid van traditionele energiebronnen, zoals houtskool. We ondersteunen jongeren die alternatieve energieoplossingen ontwikkelen, zoals brandstof om te koken, dat gemaakt is van papierafval. Dit helpt de druk op de bossen te verminderen en biedt gemeenschappen duurzame alternatieven.

Foto links: een bosbrand die natuurlijke vegetatie verbrandt.
Foto rechts: informatie bord om bosbranden te voorkomen bij de natuurlijke regeneratie.

De impact van Greenchoice

Onze waardevolle samenwerking met Greenchoice, al jarenlang betrokken bij dit project, speelt een cruciale rol in het mogelijk maken van deze positieve ontwikkelingen. Hun betrokkenheid gaat verder dan financiële steun alleen; ze helpen ons ook om duurzame initiatieven te versterken die direct bijdragen aan het beschermen van het ecosysteem van de chimpansees.

Door het financieren van de herbebossingsinspanningen en door het ondersteunen van gemeenschappen die alternatieve, duurzame energiebronnen ontwikkelen, maken zij juist het verschil. Dankzij de steun van Greenchoice kunnen we meer bomen planten, kennis delen met boeren en jongeren, en werken aan het creëren van een duurzamer en gezonder milieu in deze regio. Hun betrokkenheid heeft het project versterkt en maakt het mogelijk om de impact op lange termijn te vergroten.

Foto: lokale boeren halen boomzaailingen uit de dorpsboomkwekerij in het dorp Mkongoro, Tanzania.

Bedankt voor jullie steun! 

Greenchoice is een waardevolle partner en waarden hun bijdrage enorm. Mede dankzij hun steun hebben 9 dorpen op dit moment betrouwbare toegang tot bomen en kennis over het belang van het behoud van de leefgebieden. Er is alleen nog steeds extra steun nodig om de overige 22 dorpen rondom de chimpansee leefgebieden te bereiken. Daarnaast is er behoefte aan een verdere uitbreiding van natuurbeschermingseducatie in de lokale dorpen, in combinatie met de levering van schone kookenergie-oplossingen en alternatieve bronnen van inkomsten.

Klimaatverandering verscherpt de onvoorspelbare weersomstandigheden, wat de noodzaak benadrukt om dorpen en scholen te ondersteunen bij het verkrijgen van water voor de kwekerijen tijdens de lange droge seizoenen. Samen kunnen we de toekomst van de chimpansees en hun leefgebied veiligstellen. We maken mooie stappen en dat willen we natuurlijk blijven voortzetten!

Doe mee & maak impact

Wil jij ook bijdragen aan een groenere wereld voor mensen én chimpansees? Als donateur of door met je bedrijf bomen te planten via dit herbebossingsprogramma. Ontdek hoe je deel kunt uitmaken van deze missie; kijk hoe jij in actie kunt komen.

Steun ons bijvoorbeeld met een donatie
 en maak het verschil voor de natuur én de volgende generatie!

Alle informatie en beelden zijn afkomstig uit het jaarverslag van het Jane Goodall Instituut Tanzania in samenwerking met Greenchoice (oktober 2024).