Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Email*
Phone*
Contact Address
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

NGAMBA ISLAND CHIMPANSEE OPVANGCENTRUM

he legal definition of a charitable organization (and of charity) varies between countries
51% Donated
Goal : $200,000.00
222
Donors
$102,053.00
Donated
Donate Now

Login

Follow

Ngamba Island Chimpansee opvangcentrum

Elk jaar doden stropers duizenden chimpansee voor de illegale handel in bushmeat ofwel vlees van wilde dieren. De stropers doden de kleinste dieren meestal niet; zij verkopen hen als huisdieren. In het Ngamba Island Chimpansee opvangcentrum in Oeganda worden verweesde en getraumatiseerde chimpansees opgevangen.

Samenwerken en voorlichting

Het Jane Goodall Instituut zet zich in om een einde te maken aan de illegale handel in bushmeat door de lokale gemeenschappen in het gebied bewust te maken van de waarde van de natuur voor mens en dier en het illegale karakter van de handel. Naast milieueducatie en voorlichtingscampagnes leert onze organisatie hen ook wat alternatieve bronnen voor proteïne zijn en hoe zij die duurzaam kunnen cultiveren/fokken. Daarnaast werken wij samen met nationale natuurbeschermingsorganisaties om te zorgen dat er een duidelijk beleid is om de natuurlijke hulpbronnen (hout, mijnbouw) in het oerwoud, de longen van Afrika, op een bepekte, duurzame manier te onttrekken aan het woud.

De chimpansees variëren in leeftijd van 2 tot 33 jaar oud. Wist je dat chimpansees in gevangenschap 60 jaar kunnen leven!

Opvang van chimpansees

Zolang er echter vraag blijft naar bushmeat, zal de illegale jacht voortduren. Om de achtergebleven weesjes die op de zwarte markt worden verhandeld op te kunnen vangen heeft het Jane Goodall Instituut opvangcentra. Helaas worden er nog elke maand chimps geconfisqueerd en aangeboden aan Ngamba Island. Alleen het opvangen van chimpansees is niet voldoende. Educatie en voorlichting van de lokale bevolking over het belang van natuurbehoud is ongelooflijk belangrijk. Ngamba besteed hier dan ook veel aandacht aan.

 

Over Ngamba Island opvangcentrum

Opgericht in 1998 is Ngamba Island momenteel een thuis voor 49 verweesde en geconfisqueerde chimpansees, gered uit de illegale handel in huisdieren en bushmeat. Ondanks hun trauma’s hebben chimpansees die op Ngamba wonen een veilige en half natuurlijke omgeving om zich te herstellen en uiteindelijk te gedijen tijdens hun lange levensduur van maximaal 60 jaar. Opgericht in 1998, biedt het eiland 95 hectare aan natuurlijk bos waar de chimpansees dagelijks rondzwerven en foerageren. Hun dieet wordt meerdere keren per dag aangevuld tot grote vreugde van bezoekend toeristen die de voeding vanaf een uitkijkplatform kunnen observeren. De chimpansees hebben de vrijheid om ‘s nachts in het bos te verblijven of terug te keren naar de nachtelijke verblijven waar ze nesten kunnen bouwen en een avondmaaltijd kunnen krijgen.

 

Doelen

De doelen van Ngamba Island zijn het verschaffen van een veilig thuis voor de geredde chimpansees. Maar ook de zorg voor het milieu en andere dieren in het wild op het eiland, de zorg voor een hoogwaardige educatieve ervaring voor bezoekers en toeristen en te zorgen dat de lokale gemeenschappen hiervan mee profiteren.

 

Chimpansee verzorging

De zorg voor de chimpansees is het hele jaar door een fulltime taak. Een toegewijd team van meer dan 22 zorgverleners, dierenartsen, vrijwilligers en personeel op het eiland zijn 24/7 druk met veel meer dan alleen het voeden en verzorgen van de 49 chimpansees.

Het opvangcentrum en reservaat biedt intensieve medische, emotionele en sociale steun aan geredde chimpansees die bang, ziek en soms zwaar gewond aankomen. Verweesde baby’s leven hier met hun adoptieve moeders totdat ze sterk genoeg zijn om te integreren in een troep. Sommige chimpansees zullen altijd in dit deel van het reservaat wonen vanwege aanhoudende gedrags- of gezondheidsproblemen.

 

Over het eiland

Ngamba Island maakt deel uit van de Koome-eilandengroep in Lake Victoria (waar ook Kiimi, Nsazi, Koome, Bulago en Damba-eilanden te vinden zijn). Ngamba Island ligt ongeveer 23 km ten zuidoosten van Entebbe, dat op het vasteland ligt in Oeganda. Het bestaat uit ongeveer 100 hectare, waarvan 95 hectare bebost en gescheiden van het menselijk kamp door een schrikdraad. Het noordelijke deel van het eiland is over het algemeen vlak en stijgt zachtjes tot een hoogte van ongeveer 3800 voet boven de zeespiegel in het zuiden. Het eiland is grotendeels bebost met grasmatten van ongeveer 10% van het eiland.

Vlak voor de komst van de chimpansees in oktober 1998 werd een sporenstelsel ingesneden. Ngamba Island biedt daarom een uitstekende secundaire habitat voor de chimpansees en andere soorten wilde dieren, waaronder fruitvleermuizen, spinnen, visarenden, otters en monitorhagedissen.

 

Visie voor de toekomst

Het opvangcentrum is afhankelijk van fondsen die nodig zijn om deze langlevende, zeer complexe sociale dieren te opereren, te voeden en te verzorgen. Hoewel het de visie is om volledig zelfvoorzienend te worden door middel van toeristische activiteiten, vertrouwen we momenteel ook nog op de vrijgevigheid van gulle gevers.

Ngamba Island werkt samen met andere organisaties op het gebied van onderwijs, behoud en bewustwordingsprogramma’s om te proberen de frequentie van chimpansees die uit het wild worden gehaald te verminderen.

Op chimpansees gericht milieubehoud, excellentie in de zorg en het welzijn van geredde chimpansees, verhoogde het publieke bewustzijn van bredere instandhoudingskwesties met de chimpansee als een belangrijke diersoort, en betrokkenheid bij gemeenschappen die naast chimpanseepopulaties leven.

 

De chimpansees

De chimpansees variëren in leeftijd van 2 tot 33 jaar oud. Wist je dat chimpansees in gevangenschap 60 jaar kunnen leven! Het zijn intelligente, zeer sociale dieren met individuele persoonlijkheden, net als mensen. Bekijk welke chimpansees er op Ngamba wonen en lees hun verhalen. Hier stellen we je voor aan iedereen, maar als je deze fantastische dieren echt wilt leren kennen, bezoek Ngamba Island ​​dan en ontmoet ze persoonlijk!


Heb je vragen over doneren?

Geen probleem! Bel ons.
+31 (0)6 20611000

Of stuur een email:
info@janegoodall.nl