Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Email*
Phone*
Contact Address
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

Chimp nieuws: hoe gaat het met Bolly?

Regelmatig delen wij een update over de chimpansees die wij samen kunnen beschermen door lokale projecten in Afrika te steunen met jouw bijdrage. Leer meer over hun welzijn, dagelijkse avonturen en hoe jouw steun het verschil maakt in hun leven. Volg onze updates om te zien hoe jouw bijdrage direct meehelpt het beschermen en verzorgen van deze prachtige dieren.

Dit keer nemen we een kijkje bij het chimpansee opvangcentrum op Ngamba Island in Oeganda waar een van onze adoptiechimps, Bolly, leeft.

Update mei 2024

Over Bolly, Ngamba Island in Oeganda

Bolly werd op 15 februari 2021 geboren als chimpansee kind van Becky en bloeit nog steeds binnen de groep. Hij brengt veel tijd door met Tamtam en Themba, twee andere jonge chimpansees, die net als hij een lage rang hebben. Ondanks een recente behandeling tegen de infectieziekte bilharzia blijft Bolly al drie maanden gezond.

Bolly is vooral close met Tamtam en speelt ook graag met Themba. Hij houdt van ananas en papaja, maar heeft een hekel aan okra, een groente met langwerpige, geribbelde groene vruchten. Soms verzet hij zich tegen medische behandelingen zoals het spuiten van jodium of het innemen van medicijnen, en hij plaagt graag de verzorgers die langskomen. Recentelijk is opgemerkt dat Bolly geluiden maakt als reactie op andere chimpansees.

Foto: Bolly in april 2024, foto door het team op Ngamba Island, Oeganda

Bolly steelt voedsel en deelt het met anderen…

Het komt wel eens voor dat Bolly eten van anderen afpakt, soms deelt hij het zelfs met het slachtoffer! Bijvoorbeeld, tijdens een voermoment buiten pakte Bolly eten af van Tamtam, waardoor Tamtam overstuur raakte. Dit trok de aandacht van de verzorgers en andere chimpansees, zoals Natasha en Ndyakira, die veel om Tamtam geven. Bolly stopte met eten en gaf een deel aan Tamtam, wat haar kalmeerde. Hierdoor konden Natasha en Ndyakira zich weer op het voedsel focussen en zo verdere conflicten voorkomen.

Bolly’s ontwikkeling als jonge chimpansee man wordt gekenmerkt door zijn groeiende overlevingsvaardigheden en zijn vermogen om binnen de groep om voedsel te concurreren. Ondanks wat ruzietjes laten Bolly’s interacties zien hoe hij zijn sociale vaardigheden ontwikkelt en problemen oplost.


Foto links: een recente foto van Bolly.
Foto rechts: Een verzorger op Ngamba Island brengt jackfruit voor de chimps. Jackfruit is een tropische vrucht afkomstig van de jackfruitboom en staat bekend om zijn grote omvang en stekelige groene schil.

Over Ngamba Island, Oeganda

In Oeganda ondersteunen we het chimpansee opvangcentrum op Ngamba Island. Het observeren van de chimpansees blijft een belangrijke praktijk. Elke dag worden de chimps zorgvuldig geobserveerd tijdens vier sessies van 30 tot 40 minuten, plus een extra uur om hun gedrag te bestuderen. Dit onderzoek gebeurt in samenwerking met teams voor primatenonderzoek. De chimpansees krijgen nog steeds vier keer per dag voeding volgens hun dieet en er zijn regelmatig activiteiten om hun welzijn te bevorderen.

Elke 10 dagen wordt er voedsel geleverd om ervoor te zorgen dat ze genoeg te eten hebben. In februari 2024 was er geweldig nieuws: een van de jongste chimpansees op Ngamba Island werd gedoopt. Het jong, geboren bij Cindy, kreeg de naam Silver, waardoor het totale aantal chimpansees op het eiland op 53 komt. Binnenkort zullen wij ook een update geven over Silver, en de naamgeving ceremonie waar één van onze Nederlandse donateurs, Silja Verhoeven, bij aanwezig mocht zijn. Een bijzondere ervaring!

 

Foto: Ngamba Island is een tropisch oerwoud ter grootte van 95 hectare.

Opvang voor 53 chimps

De 53 chimpansees op Ngamba Island brengen het grootste deel van hun dag buiten door, waar ze in het bos op zoek kunnen gaan naar voedsel. Tegen de avond worden ze aangemoedigd om terug te keren naar hun slaapvertrekken voor monitoring en een avondmaaltijd. Door de jaren heen zijn de faciliteiten op het eiland uitgebreid om meer geredde chimpansees en grotere dieren te kunnen huisvesten. In 2002 werd de belangrijkste verblijfsfaciliteit gebouwd door een toegewijd team van vrijwilligers uit Australië en Europa. Dankzij de vrijgevigheid van donateurs zijn recentelijk de slaapvertrekken van de chimpansees gerenoveerd voor meer comfort en veiligheid.

Alle activiteiten op het eiland verlopen soepel, inclusief de jaarlijkse gezondheidsonderzoeken voor de chimpansees die gepland zijn voor later dit jaar, waarbij bij sommige vrouwtjes de implantaten worden vervangen.

Help jij mee?

Met een chimp adoptie zorg jij dat Bolly, Covid en andere chimpansees een leven voor zich hebben. Door meer bos voor ze aan te leggen en zieke chimpansees op te vangen, kunnen we nu helpen. Gun de chimpansee zijn natuurlijke habitat. Doe mee en help het levenswerk van Jane Goodall voort te zetten.

Sponsor een chimpansee >

Bedankt voor jouw steun, ook namens Bolly, Covid en alle andere chimpansees!