Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Email*
Phone*
Contact Address
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

Chimp nieuws: hoe gaat het nu met mijn adoptie-chimp?

Met jouw bijdrage kunnen wij samen chimpansees en hun leefgebieden beschermen door lokale projecten in Afrika te steunen. Leer meer over het welzijn van de adoptie-chimps, hun dagelijkse avonturen en hoe jouw steun het verschil maakt in hun leven. Volg onze updates om te zien hoe jouw bijdrage direct bijdraagt aan het beschermen en verzorgen van deze prachtige dieren.

Gered door de lokale bevolking die, na jaren investeren in vertrouwen en kennis, voor een groot deel met ons samenwerkt. Zij strijden nu voor hún chimpansees en hún bossen. Chimp Bolly (Ngamba Island, Oeganda) en Covid (Tchimpounga, Republiek Congo) staan beiden symbool voor al die chimpansees die liefdevol worden verzorgd in de opvangcentra in Afrika die wij steunen met jouw bijdrage. Dat kunnen we blijven doen als we genoeg helpende handen hebben, én genoeg financiële steun.

Update mei 2024

Opvangcentrum Ngamba Island, Oeganda

Hier wonen in totaal 53 chimpansees, waaronder een aantal chimps die door jullie, onze Nederlandse donateurs, geadopteerd zijn: Afrika, Tumbo, Nakuu, Baluku, Leo, Eddy, Connie, Megan, Ikuru, Sally, Asega, Baron, Nkumwa, Bolly en Nani. Van chimps Leo, Eddy, Nkumwa en Sally volgt binnenkort ook een update.

Bolly

Bolly werd op 15 februari 2021 geboren als kind van Becky en bloeit nog steeds binnen de groep. Hij brengt veel tijd door met Tamtam en Themba, twee andere jonge chimpansees, die net als hij een lage rang hebben. Ondanks een recente behandeling tegen de infectieziekte bilharzia blijft Bolly al drie maanden gezond. Bolly is vooral close met Tamtam en speelt ook graag met Themba. Hij houdt van ananas en papaja, maar heeft een hekel aan okra, een groente met langwerpige, geribbelde groene vruchten. Soms verzet hij zich tegen medische behandelingen zoals het spuiten van jodium of het innemen van medicijnen, en hij plaagt graag de verzorgers die langskomen. Recentelijk is opgemerkt dat Bolly geluiden maakt als reactie op andere chimpansees.

Meer weten over Bolly? Een uitgebreidere update over lees je in deze Bolly blog (mei 2024).

Foto’s: Bolly

Afrika

Afrika is een jonge chimp uit West-Oeganda, geboren in 2007. Ze blijft meestal laag in de pikorde van de groep, maar is gezond en heeft geen recente verwondingen opgelopen. Afrika heeft een kort lontje en gaat soms de confrontatie aan met andere chimpansees en verzorgers. Ze is minder actief met nesten bouwen in het bos. Hoewel ze vooral Eazy verzorgt, speelt ze soms met Tamtam. Ze ontwijkt liever chimp-vijanden zoals Cindy. ’s Avonds zoekt ze verzorging bij volwassen chimpansees zoals Connie, Nagoti en Umugenzi. Afrika kiest er vaak voor om voederplaatsen te verlaten als er ruzie dreigt. Ze vecht zelden, tenzij een vriend in gevaar is. Onlangs schrok ze van Okech tijdens het eten en zocht snel veiligheid in een boom. Toen Okech haar niet meer volgde, keerde ze terug om te eten. Na het eten was alles gelukkig weer rustig!

Foto’s: Afrika

Tumbo

Tumbo, geboren in 1989 in het Kibale-woud en in 1990 in beslag genomen op Entebbe International Airport, heeft de afgelopen drie maanden zijn rang in de groep behouden. Hij verkeert in goede gezondheid zonder wonden. Hij houdt helemaal niet van jodiumspray bij verwondingen. Tijdens voedersessies buitenshuis maakt hij pruttelende geluiden om aandacht te krijgen. Zijn favoriete voedsel is papaja. Hij wordt onrustig als hij binnen moet blijven, totdat hij weer naar het bos mag. Hoewel hij meestal actief is, werd Tumbo op een middag traag en ging hij plotseling liggen. Verzorgers hielden hem goed  in de gaten. Toen hij eten kreeg, at hij gretig en toonde de rest van de dag gelukkig weer een grote eetlust. Verzorgers concludeerden dat zijn traagheid door honger kwam, aangezien hij snel weer herstelde.

Foto: Tumbo

Baluku

Baluku is een volwassen chimpansee man die vermoedelijk uit Congo komt maar gered is uit Kasese. Hij heeft de laatste tijd geen rangwijzigingen gehad, maar raakt vaak betrokken bij gevechten met Robbie en Tumbo, vooral tijdens het ochtendeten. Gelukkig is hij gezond en krijgt hij medicatie tegen bilharzia. Hij is snel met reageren op verzorgers en wordt ongeduldig als hij geen beloning krijgt. Hij vermijdt Kisembo, de alfaman, om ruzie te voorkomen en vecht vooral met vrouwtjes, met name Tumbo en Robbie tijdens het eten buiten. Baluku heeft haast en wordt ongeduldig als hij moet wachten. Toen de chimpansees een keer terugkwamen van het bos, stond hij te trappelen bij de deur, maar moest wachten omdat de verzorgers de toegang controleerden. Hij begon te klappen en te stampen totdat de deur openging. Hij glipte naar binnen waar grotere chimpansees waren, maar wist toch wat eten te pakken!

 

Foto: Baluku

Connie

Connie, geboren in 1989 en gered uit het Mbarara-district in West-Oeganda, kwam in 1998 naar Ngamba Island. Ze heeft een middenpositie binnen de vrouwelijke gemeenschap en is de afgelopen drie maanden gezond gebleven. Als voorzorg kreeg ze een tablet tegen bilharzia. Ze is bevriend met Eazy, Afrika, Nagoti en Kazahukire, en verzorgt soms mannetjes zoals Kalema en Okech. Bij honger maakt ze luidruchtige geluiden tot de voedering voorbij is. Tijdens overgangen en verzorgingssessies maakt ze pruttelende geluiden. Connie is de adoptie-moeder van Sara en zeer beschermend. Tijdens een ruzie over jackfruit met Becky verdedigde Connie Sara en won het gevecht, waarbij Becky zich zonder verwondingen terugtrok.

Foto: Connie

Megan

Megan, een hooggeplaatste volwassen vrouwelijke chimpansee, geschat wordt dat ze geboren is in 1984, heerst zelfverzekerd over lagere leden van de gemeenschap, terwijl Sophie haar beste vriendin is. Ondanks een lange periode zonder vruchtbaarheidscyclus, blijft Megan gezond. Ze is nederig en geduldig tijdens voedertijden, en eet graag langs het hek. Bij aanvallen richt ze agressie op wie dan ook in de buurt is. Ze geniet van gezelschap tijdens het groomen, waarbij chimps elkaars vacht verzorgen, en wordt luidruchtig wanneer gewilde items worden geserveerd. Maar als ze met agressie wordt geconfronteerd, geeft ze uiteindelijk toe. Tijdens een ochtendvoedingssessie verloor Megan haar verzameld voedsel toen ze achter een groot stuk posho, een Oegandees maismeel gerecht, aanrende dat over het hek werd gegooid. Teleurgesteld begon ze een gevecht met anderen, waarbij ze werd verslagen. Sindsdien heeft Megan geleerd eerst haar eigen voedsel op te eten voordat ze meer zoekt om soortgelijke verliezen te voorkomen.

Foto: Megan

Ikuru

Verondersteld wordt dat Ikuru geboren is in 1995 in de Democratische Republiek Congo. Ondanks een lage rang gedurende enkele maanden, genoot ze de afgelopen drie maanden van goede gezondheid, hoewel ze een praziquantel tablet (medicatie) kreeg als preventieve maatregel tegen een bilharzia-infectie. Ikuru klapt met haar handen om de aandacht van verzorgers te trekken, vooral als er voedsel is. Na voedingssessies zoekt ze vaak naar achtergebleven voedsel. Ze gebruikt gereedschap handig en bemoeit zich met het verzorgen van andere chimpansees. Hoewel ze liever door verzorgers wordt gevoerd, weigert ze vaak voedsel van anderen. Tijdens een gedragsonderzoek weigerde Ikuru aanvankelijk een stuk gereedschap te ruilen voor ananas, maar stemde uiteindelijk toch in na wat onderhandelingen…!

 

Foto: Ikuru

Asega

Asega, een volwassen chimpansee man met een bruin gezicht en zwarte vlekken, is rond 1998 geboren in Congo. Hij werd gered uit Oeganda en kwam in 1999 op het eiland aan. De laatste tijd heeft hij zich hogerop weten te werken in de groepsrangorde, ondanks wat schermutselingen met hoger geplaatste mannen. Ondanks een kleine wond aan zijn voet is hij gezond en krijgt hij preventieve medicatie. Hij is energiek en rent vaak langs het hek van zijn buitenruimte. Hij heeft soms last van diarree als hij bang is, maar kalmeert snel. Hij kan agressief zijn naar Mawa en heeft wat hulp nodig om uit de problemen te blijven. Opvallend is dat zijn positie ten opzichte van Mawa gedurende de dag verandert. Een grappig voorval met Asega gebeurde toen hij en Mawa een Nijlvaraan tegenkwamen. Asega achtervolgde de varaan, probeerde hem te pakken, maar kreeg een tik terug. Samen joegen ze de varaan weg, waarna Asega rustig terugkeerde naar zijn ontbijt van maïsmeel en bananen.

 

Foto: Asega

Baron

Baron, een volwassen chimpansee geboren rond 2002, heeft zijn rang binnen de gemeenschap gestaag verbeterd en daagt alle vrouwtjes uit, inclusief Kidogo en Megan. Ondanks zijn goede gezondheid de afgelopen drie maanden, kreeg hij een praziquantel tablet (medicatie) als preventieve maatregel tegen bilharzia. Baron had eerder een hechte band met Indi, maar deze is inmiddels verzwakt. Hij provoceert vrouwtjes en start gevechten, vooral ’s ochtends bij vertrek uit het verblijf. Hij vertoont geen driftbuien meer bij het verliezen van voedsel en komt typisch ’s avonds binnen nadat alle hooggeplaatste mannetjes zijn binnengegaan. Hoewel hij laag in rang is, wordt Baron soms toegestaan ’s nachts in de Oostvleugel bij de vrouwtjes te verblijven. Op zo’n avond nam hij tijdelijk leiderschap op zich, maar werd al snel overtroffen door Kikyo, een hoger geplaatst mannetje.

Foto: Baron

Nani

Nani, geschat wordt dat ze is geboren in 2002, is een volwassen vrouwtje wiens rang binnen de gemeenschap onveranderd is gebleven. De afgelopen drie maanden heeft ze een goede gezondheid gehad. Nani nestelt zich de laatste tijd vaker in het bos en zuigt minder op haar tong, een gewoonte die langzaam is afgenomen. Tijdens voedingstijden trekt ze soms de aandacht van verzorgers door te springen en te klappen. Bij ziekte reageert ze goed op medicatie en houdt ze zich bezig met het verzorgingsgedrag met hooggeplaatste mannetjes. Als ze geschrokken is, zoekt ze snel de veiligheid van hogere boomtakken op. Sociaal verzorgen is belangrijk voor chimpansees als middel voor binding en communicatie. Op een avond zocht Nani toenadering tot Umugenzi, maar kreeg geen verzorging terug. Na enkele minuten van teleurstelling, ging ze uiteindelijk maar elders slapen…

Foto: Nani

Silver

Silver is de jongste mannelijke chimpansee van Ngamba Island, geboren op 6 juni 2023 bij Cindy. Met zijn kleine gestalte en grote oren valt hij op tussen zijn soortgenoten. Silver is speels en geniet van het gezelschap van zijn moeder en Themba. Hij houdt van felle kleuren zoals oranje, paars, rood en blauw, en raakt opgewonden als bezoekers deze dragen! Zijn favoriete eten is papaja, ananas en avocado, wat hij vaak bij Cindy zoekt. Tijdens een recente voedselsessie stond Silver enthousiast bij de tralies te wachten toen hij de verzorgers met voedselemmers zag. Hij maakte geluid om meer ananas te krijgen en na een korte strijd met Cindy kreeg hij een extra portie. Silver heeft geleerd tijdens het voeden afstand te houden van zijn moeder om zijn deel te beschermen. Zijn nieuwsgierigheid en levendige persoonlijkheid maken hem een fascinerende jonge chimpansee die zowel verzorgers als bezoekers boeit.

Meer lezen over Silver? Lees het verslag van over donateur Silja Verhoeven; zij bracht in februari nog een bezoek aan Ngamba Island en mocht aanwezig zijn bij de naamgeving ceremonie van Silver, een bijzondere ervaring!

 

Foto’s: Silver met haar moeder Cindy

Tchimpounga, Republiek Congo

In Tchimpounga worden in totaal 157 chimpansees opgevangen en verzorgd, waaronder de chimps die zijn geadopteerd door onze Nederlandse donateurs: Kauka, Lemba, Jeje, Anzac, Mambou, Petit Prince, Kudia, Mbebo, Moboulou, Timi en Covid. In deze update komen Covid, Jeje en Anzac aan bod, over de andere chimps volgt binnenkort een aparte update.

Covid

In deze video zie je Covid samen met Perrine en Zeze — drie jonge bewoners van het opvangcentrum. In december 2020 werden zij succesvol geïntegreerd in de ‘peuter groep’, waar de jongste en meest kwetsbare geredde chimps liefde en nieuwe vriendschappen vinden. Na maanden van zorgvuldige introducties onder toezicht van de toegewijde verzorgers, genieten de jonge chimps nu van hun tijd in het buitenverblijf, waar ze het bos verkennen en banden smeden met hun nieuwe familieleden zoals George en Kabi. Bekijk hun avonturen in het bos in deze hartverwarmende video!

Video: JGI / Fernando Turmo

Jeje

Jeje bevindt zich in een hachelijke positie terwijl zijn groep worstelt met geweld en onenigheid. Net als bij mensen worden soms sociale regels overtreden, wat alleen maar leidt tot agressie en conflicten. Luc, een vrolijke jonge chimpansee die iets ouder is dan Jeje en geen dominante rol speelt in hun sociale hiërarchie, kwam tragisch om het leven na een ruzie die uitbrak in het bos op het eiland. De details van het conflict en Luc’s aanvaller blijven onbekend, verborgen door het dichte bladerdak van het bos. Jeje heeft een vriend en bondgenoot verloren, wat een leegte in zijn sociale kring achterlaat. Toch bracht Jeje in een lichter moment te midden van de spanning de verzorgers aan het lachen door hen na te doen terwijl hij met een bezem veegde die was achtergelaten in hun slaapruimte, wat laat zien hoe goed chimpansees kunnen observeren en leren.

Foto’s + video: Jeje


Anzac

De groep van Anzac op Ngombe Island beleeft een moeilijke periode, gekenmerkt door spanningen tussen bepaalde individuen, wat leidt tot voortdurende conflicten. Het geweld escaleerde totdat we helaas vernamen van Luc’s dood, een van Anzac’s beste vrienden. Luc koos ervoor om die nacht niet in de gemeenschappelijke slaapruimte te slapen, omdat hij iets mis voelde, en sliep in plaats daarvan in het bos van het eiland. Daar ontmoette hij Zimbana en Zanaga, en hoewel de exacte details onbekend zijn, bezweek Luc aan de verwondingen van een zware aanval. Nu heeft Anzac een vriend minder en blijft de sfeer gespannen… Lucie, een vrouwtje, heeft Anzac meerdere keren aangevallen, maar de oorzaak van hun conflict blijft een raadsel. Het Jane Goodall Institute-team houdt de situatie nauwlettend in de gaten en staat klaar om in te grijpen en te helpen het probleem op te lossen indien mogelijk.

Foto’s: Anzac

Help jij mee?

Met een chimp adoptie zorg jij dat Bolly, Covid en alle andere chimpansees een leven voor zich hebben. Door meer bos voor ze aan te leggen en zieke chimpansees op te vangen, kunnen we nu helpen. Gun de chimpansee zijn natuurlijke habitat. Doe mee en help het levenswerk van Jane Goodall voort te zetten. Sponsor je nog geen chimpansee? Kijk hier hoe kunt helpen >

Alle foto’s in dit artikel zijn eigendom van JGI / opvangcentra Ngamba Island en Tchimpounga