Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Email*
Phone*
Contact Address
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

Chimp-update: Ontmoet Tumbo

Wie is Tumbo?

Tumbo is omstreeks 1989 geboren in het Kibale-bos en is dus meer dan 30 jaar oud. In 1990 werd hij geconfisqueerd op de internationale luchthaven Entebbe, Oeganda. Bij aankomst op Ngamba Island was Tumbo ziek en had een opgeblazen buik. Zijn naam betekent dan ook “maag” in Swahili. Hij heeft altijd zilver haar rondom zijn gezicht gehad waardoor hij er ouder en wijs uitziet. Hierdoor heeft hij de bijnaam ‘The Diplomat’. Tumbo’s rang in de groep is in de afgelopen maanden sterk gedaald; hij wordt soms geslagen door mannelijke chimps als Baluku, Bwamale en Okech. Hij verkeert wel in goede gezondheid, op een kras op de linkerarm na.

Liever geen ballonnen en opgeblazen handschoenen

Tumbo is een van de chimpansees die niet van medicatie houdt en wanneer hij gewond raakt tijdens gevechten moeten de verzorgers dan ook meer moeite doen om hem te verzorgen. Tumbo’s favoriete eten is papaya.  Tumbo is bang voor opgeblazen ballonnen, en handschoenen. Als hij iemand ziet die een opgeblazen ballon of handschoen vasthoudt, dan loopt hij altijd weg. Hij is bang dat het elk moment kan barsten.

Tumbo verwelkomt een vriend met een knuffel…

Hoi, Tumbo hier! Ik geniet van mijn verblijf op Ngamba Island omdat we van elkaar houden en voor elkaar zorgen, net als mensen. Het was één van de middagen, tijdens voedertijd, waarop ik in het voedergebied, met uitzicht op het bos, zat en ik plotseling mijn vriend Eddie uit het bos zag komen. Hoewel Eddie vaak tot de chimps behoort die vroeg op het voedergebied aankomen, was hij op deze dag langer in het bos gebleven en dus laat teruggekomen voor het eten. Ik stond op en liep naar Eddie toe en verwelkomde hem met een knuffel. Na die begroeting gingen we allebei dichtbij het hek zitten (mijn favoriete plek) en aten ons eten. Eddie is mijn goede vriend en we worden vaak samen gezien, we brengen samen tijd door of zitten naast elkaar in de voederruimte. Geven jullie ook knuffels aan jullie vrienden?