Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Email*
Phone*
Contact Address
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

Chimp nieuws: Tumbo op papajajacht

Tumbo is een van de volwassen mannetjeschimpansees die op Ngamba Island wonen. Tumbo is naar schatting in 1989 in Kibale geboren en is in 1990 op het vliegveld van Entebbe uit de handen van smokkelaars gered.

Tumbo heeft inmiddels al heel wat meegemaakt op Ngamba Island. Zijn status binnen de groep stond even op het spel toen hij steeds lager in de rangorde terecht kwam, maar in de afgelopen drie maanden is dit gestabiliseerd. Hij wordt regelmatig uitgedaagd en verzorgers hebben hem geslagen zien worden door Bwambale, Kisembo en Baluku. Hij is nog steeds gezond, maar heeft begin juni wel een verwonding overgehouden aan een van deze gevechten. Hij is toen in zijn linkeroor gebeten en heeft daar een wond aan overgehouden, die met jodium behandeld moest worden. Tumbo houdt hier niet van en de verzorgers moeten alles uit de kast halen om hier toch in te slagen. Vaak werkt dit het best onder etenstijd en met veel moeite is het de verzorgers ook deze keer gelukt om de wond met een spray schoon te maken. Hierna is de wond zonder problemen weer geheeld.

Tumbo op papajajacht

Tumbo houdt erg van eten en van papaja in het bijzonder. Hij doet er alles aan om papaja te bemachtigen als dit op het menu staat. Onlangs was dit het geval en terwijl de verzorgers bezig waren met het klaarleggen van de papaja op het voedselplatform, was Tumbo al in een boom geklommen om van een afstandje toch goed zicht te kunnen hebben op het eten. Toen de verzorgers bijna klaar waren, klom Tumbo snel naar beneden en snelde naar ze toe. Hij begon kusjes te blazen naar de verzorgers om duidelijk te maken dat hij graag alvast wat papaja wilde hebben. Toen dit niet werkte, pakte Tumbo wat kleine takjes en gooide die naar ze toe. Dit had wel effect! De verzorgers gooiden stukken papaja naar Tumbo toe, die het snel oppakte en ermee bij de termietenheuvel ging zitten. Eet smakelijk Tumbo!