fbpx

Chimpansee weetjes

Chimpansee weetjes

 

Het Jane Goodall Intsituut zet zich in voor de bescherming van chimpansees en hun leefgebieden naar het werk van dr. Jane Goodall.
Onder anderen door de onderzoeken van Dr. Jane Goodall zijn we ontzettend veel te weten gekomen over de chimpansees.

Maak een verschil, begin meteen en steun het Jane Goodall Instituut!

Op deze pagina zijn al onze informatieve chimp glimps terug te vinden. Je leert niet alleen wat chimpansees eten en hoe slim ze zijn, maar leert ook veel over de gelijkenissen tussen chimpansees en de mens. Ontzettend handig voor bijvoorbeeld spreekbeurten of presentaties of als je wat meer wilt leren over deze interessante dieren!

Chimpansee weetjes

Wat eten chimpansees?

Wat eten chimpansees?

Ben jij ook benieuwd wat chimpansees eigenlijk eten? Chimpansees zijn omnivoren, ze eten veel verschillende dingen en  dr. Jane Goodall ontdekte iets heel opmerkelijks: namelijk dat chimpansees soms zelfs vlees eten!

Lees hier wat chimpansees allemaal eten.

Hoe oud worden chimpansees?

Hoe oud worden chimpansees?

Het zal je misschien niet verbazen dat chimpansees, net als mensen, behoorlijk oud kunnen worden. Chimpansees staan namelijk evolutionair gezien heel dicht bij de mens: ons DNA komt voor 98,6% overeen! Dat houdt in dat mensapen en mensen zeer waarschijnlijk een gemeenschappelijke voorouder hebben gehad.

Lees hier hoe oud chimpansees kunnen worden.

Hoe slim zijn chimpansees?

Hoe slim zijn chimpansees?

Chimpansees staan ondertussen al langere tijd bekend om hoe slim ze eigenlijk zijn. Door primatologen zoals Dr. Jane Goodall hebben we in de afgelopen eeuw veel geleerd over deze meest aan ons verwante apensoort. Maar hoe hoog is hun IQ en hoe slim ze precies zijn?

Lees hier hoe slim chimpansees zijn.

Waarom vlooien chimpansees?

Chimpansees vlooien dagelijks. Vaak zijn twee of meerdere chimpansees verwikkeld in een zogenaamde ‘vlooisessie’. Eén van de apen zal hierbij de ‘vlooier’ zijn. Deze gaat met de lippen of vingers door de vacht van de ander: de ‘ontvanger’. Ondanks wat de naam suggereert, zijn de chimpansees niet op zoek naar vlooien…

Lees hier waarom chimpansees elkaar vlooien.

Gebruiken chimpansees gereedschappen?

Dr. Jane Goodall rapporteerde in 1960 al dat chimpansees werktuigen kunnen maken en deze vervolgens ook met een specifiek doel gebruiken. Binnen de gedragsbiologie wordt hiervoor de Engelse term ‘tool-use’ gebruikt. Maar wat is het nu eigenlijk? Wat zegt het over de intelligentie van een chimpansee en welke dieren kunnen het nog meer?

Lees hier alles over gereedschapgebruik bij chimpansees.

Is een lachende chimpansee blij?

Lachen doen we wanneer we ons vrolijk voelen, maar is dit ook zo bij een chimpansee? Sommige gezichtsuitdrukkingen van mensen en chimpansees lijken extreem op elkaar, terwijl ze eigenlijk iets heel anders betekenen. Laten we ons focussen op de glimlach.

Lees hier alles over lachende chimpansees.

Wat is het verschil tussen chimpansees, apen en mensen?

Het is eindelijk tijd om het recht te zetten: hoeveel we ook houden van aapjes, het onderzoek van Dr. Goodall en het werk van het Jane Goodall Instituut heeft zich vooral op chimpansees gericht, niet op apen. De belangrijkste vraag die hierbij ontstond is: Wat is het verschil tussen chimpansees, mensen en apen?

Lees hier het verschil tussen chimpansees, apen en mensen. 

Waarom stelen chimpansees? 

Waarom stelen chimpansees? 

We weten dat chimps net als mensen slim zijn. Chimps zijn zeer sociale dieren en leven in groepen. Dat betekent dan ook dat zij, net als mensen, een reputatie staande hebben te houden. Maar wat is precies de reden dat de slimme chimpansees stelen en wat stelen ze precies?

Lees hier waarom slimme chimpansees stelen. 

Gapen chimpansees ook als ze moe zijn?

Gapen chimpansees ook als ze moe zijn?

Chimpansees en mensen hebben heel veel dingen gemeen. Mensen gaan gapen als ze moe, verveeld, gestresst of erg geconcentreerd zijn. Ook gapen mensen als ze andere mensen zien gapen.  Maar geldt dit ook voor chimpansees of doen zij andere dingen als ze moe zijn?

Lees hier alles over gapende chimpansees. 

Wat betekent het als chimpansees kippenvel hebben?

Wat betekent het als chimpansees kippenvel hebben?

Net als bij mensen zitten in de huid van chimpansees allerlei kleine spiertjes. Deze heten ‘erector pilae’ en ze zijn verbonden aan haarzakjes. Wanneer deze spiertjes aanspannen, gaan haren overeind staan en ontstaat ‘kippenvel’. Wat is kippenvel nu precies? Het antwoord kunnen we vinden in het dierenrijk.

Lees hier alles over chimpansees met kippenvel. 

Spreekbeurt informatie over chimpansees

Spreekbeurt informatie chimpansee

Spreekbeurt informatie chimpansees

Wil jij alles leren over chimpansees? Geef dan jouw spreekbeurt over deze bijzondere diersoort!

Ben jij dol op chimpansees en wil je dat graag met je klas delen? Of wil je graag meer weten over chimpansees en hoe zij leven? Vraag dan snel ons gratis informatiepakket aan via het aanvraagformulier onderaan de pagina en kom meer te weten over Jane haar geliefde chimpansees!

Vraag hier jouw chimpansee spreekbeurt informatie pakket aan.

Spreekbeurt jane 16 9

Spreekbeurt informatie Jane Goodall

Spreekbeurt informatie Jane Goodall

Geef jouw spreekbeurt over de wereldberoemde Jane Goodall, bekend van haar baanbrekende onderzoek naar de chimpansees.

Ben jij fan van Jane en wil je dat graag met je klas delen? Of wil je graag weten hoe Jane zo beroemd is geworden en wat ze allemaal heeft beleefd? Vraag dan snel ons gratis informatiepakket aan via het aanvraagformulier onderaan de pagina en kom meer te weten of Jane of haar geliefde chimpansees!

Vraag hier jouw Jane Goodall spreekbeurt pakket aan.

Maak een verschil, begin meteen en steun het Jane Goodall Instituut!