De collegereeks is inmiddels afgerond en inschrijven is niet meer mogelijk.
We hopen je bij een volgende editie te mogen verwelkomen!
Bekijk de algemene voorwaarden
Spreker: Dr. Roland van der Vorst
Spreker: Prof. dr. Will Tiemeijer
Week 3 – Ma 25 nov | Sprekers: Dr. Maaike de Vries, Dr. Manon Kerkhof
Week 4 – Ma 2 dec | Spreker: Claartje Kruijff
Week 5 – Ma 9 dec | Spreker: Jur Deitmers
In 2021 had Mikkel Hofstee, de initiatiefnemer en oprichter van het bedrijf Lifeguard, de bijzondere eer om Dr. Jane Goodall te interviewen, de wereldberoemde primatoloog en milieuactivist. Tijdens dit interview sprak hij met haar over haar levenslange inzet voor het behoud van de natuur, haar baanbrekende onderzoek naar chimpansees, en haar onvermoeibare inspanningen om bewustzijn te creëren rond milieubehoud en duurzaamheid.
Het “Ken Uzelf’ principe, dat naar verluidt al op de tempel van Delphi stond, heeft twee invalshoeken; ken uzelf als mens (als soort) en ken uzelf als individu. In al die jaren dat ik me met de gezondheid van medewerkers bezig houd via mijn bedrijf Lifeguard, heb ik geleerd dat goede zelfkennis een belangrijke, zo niet de belangrijkste bron van een goede gezondheid is. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor de wereld om ons heen.
Maar voor zelfkennis is het voorwaardelijk dat we onze plek in relatie tot anderen en de wereld kennen, ja zelfs in relatie tot het universum. “Als je de mens niet in relatie tot het geheel kent, ken je geheel de mens niet.” Dit college is een stap in verhoudingskunde, een term die predikant Claartje Kruijff naar voren zal brengen in haar college. Het Jane Goodall Instituut staat voor een betere relatie tussen mens, dier en natuur.
Daarom past het thema van deze lezingencyclus zo goed. Na afloop heeft u meer zelfkennis, van onszelf als soort en van uzelf als individu. En welhaast zeker een andere verhouding met de wereld, waarbij handelen het van cynisme wint, een les die ik van Jane Goodall geleerd heb. De lezingen kunt u tot twee weken na afloop nog via een beschermde link bekijken.
– Mikkel Hofstee, initiatiefnemer