Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Email*
Phone*
Contact Address
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

Donateur Silja Verhoeven bezoekt Ngamba Island in Oeganda

Onze gewaardeerde donateur, Silja Verhoeven, is al sinds 2001 betrokken bij het Jane Goodall Instituut Nederland. In eerste instantie door het bezoeken van de projecten in Afrika.  Iets dat voor haar van belang is, zodat ze goed weet waar wij ons samen precies voor inzetten hier in Nederland.

Silja werd direct verliefd op Oeganda, de lokale bevolking en natuurlijk de chimpansees. Sindsdien kan ze niet anders dan regelmatig een bezoek brengen aan Oeganda en daar letterlijk ‘de handen uit de mouwen’ te steken. Bedankt voor jouw langdurige steun, Silja!

Afgelopen februari bracht Silja weer een bezoek aan Ngamba Island in Oeganda, een van de opvangcentra die wij met jullie bijdrage kunnen steunen. Op dit eiland leeft ook Bolly, één van onze adoptie-chimps. Silja deelt met ons haar verhalen, ervaringen en avonturen op Ngamba Island.

Juni 2023: welkom Silver!

In juni 2023 is chimp Cindy onverwachts bevallen van een gezonde zoon. Haar implantaat om zwangerschap te voorkomen, was er door een andere chimp ‘uitgevlooid’. Silja vertelt: “Een paar weken later was ik er om te assisteren bij de jaarlijkse medische checks. Het bijzondere is dat Cindy een relatief oude chimp is en een zoon kreeg. De symboliek is dat ik zelf ook rijkelijk laat moeder ben geworden, ook van een zoon.

Op dat moment, daar op Ngamba Island, heb ik besloten om het project met mijn bedrijf structureel te sponsoren door een deel van de omzet af te staan en in ruil daarvoor mocht ik het chimp jong zijn naam geven. Die naam bedenken was niet moeilijk; hij is vernoemd naar mijn HR-consultancy bureau, wat tevens de eerste drie letters van mijn voornaam (Silja) en eerste drie letters van mijn achternaam zijn (Verhoeven): de naam SILVER was geboren!”.

 

Februari 2024: Silver’s naamceremonie

Silver is een reguliere Engelse jongensnaam en hij is geboren in het zilveren jubileumjaar van Ngamba Island, net als het Jane Goodall Instituut Nederland bestaan ook zij 25 jaar. In februari van dit jaar ging Silja terug naar Oeganda om de ceremonie van Silver’s naamgeving bij te wonen en natuurlijk om te zien hoe het met Silver gaat en om weer mee te werken met het team van verzorgers.

Nadat Cindy en Silver een heerlijke gezonde fruittaart hadden gekregen, is onder toeziend oog van de lokale pers, fotografen en de verzorgers de naam onthuld met een prachtige foto van Silver. Silja, de directeur en de verzorgers hebben vervolgens hun handtekeningen gezet op de foto, als officieel teken dat zijn naam is geaccepteerd door iedereen.

Silja: “Ik ontving het certificaat van adoptie, foto van en beschrijving over Silver en een ‘legacy award’ voor mijn inzet en toewijding voor Ngamba Island. Daarna heb ik nog wat interviews gegeven aan de aanwezige lokale pers. Het was écht een feestelijke dag, voor mij een dag om nooit te vergeten!”.

 

 

Vriendschappen maken

Cindy heeft haar kraamweken in een apart verblijf gehad maar sinds kort zijn Cindy en Silver weer samen terug in de groep en is Silver zijn eerste ervaringen op het eiland aan het opdoen. Hij is inmiddels dikke vriendjes met de andere jongere chimps: Bolly, Tamtam en Themba. Spelenderwijs zal Silver leren hoe het leven op het eiland is. Gelukkig is hij heel ondernemend en nieuwsgierig waardoor hij, met vallen en opstaan, snel leert.

Foto: Silver met moeder Cindy.

Komende juli zal Silja opnieuw een bezoek brengen aan het eiland. Ze zal dan meewerken met het team van Ngamba Island om zo met eigen ogen te zien hoe Silver zich ontwikkelt en natuurlijk hoe het met de 52 andere geliefde chimps op het eiland gaat. We houden je natuurlijk op de hoogte van Silja’s komende bezoek!

Dankzij de ontvangen donaties kunnen de chimpansees goed verzorgd blijven worden. Elke dag krijgen ze onderdak en vier voedzame maaltijden voorgeschoteld en krijgen ze jaarlijks een volledige medische check. Daarnaast heeft het team op het eiland afgelopen jaar belangrijke renovaties uitgevoerd aan het slaapverblijf van de chimps, waardoor het nu steviger is en een comfortabelere leefomgeving biedt voor de 53 chimpansees. Bedankt voor jullie waardevolle steun!

Wil je meer weten?

Wil jij net als Silja ook een keer een unieke, onvergetelijke ervaring in Oeganda, dan kan dat! Wil je daar meer over weten of wil je dit bijvoorbeeld samen met haar doen, neem dan contact met haar op.

Foto: Ngamba Island is een tropisch oerwoud ter grootte van 95 hectare.

Over Ngamba Island, Oeganda

Op Ngamba Island wonen sinds 1998 ruim 50 chimpansees die zijn gered uit handen van stropers, handelaren of mensen die chimpansees illegaal als huisdier houden. Vaak worden deze dieren gewond of getraumatiseerd binnengebracht.

Behalve het opvangen van chimpansees is het centrum op Ngamba Island ook open voor scholieren en toeristen die er kunnen leren over chimpansees en natuurbehoud.

 

 

Foto’s: Silja Verhoeven, Innocent Ampeire