Bescherming van chimpansees en hun leefgebied gaat hand in hand met verbetering van de leefomstandigheden van de lokale bevolking. Als we niks doen, verdwijnt het immense bos dat de chimpansee nodig heeft om te kunnen (over)leven. En daarmee verdwijnt de chimpansee. Behoudt van dier en natuur is ook cruciaal voor ons voortbestaan. Mede daarom besteedt het Jane Goodall Instituut veel tijd (en geld) om de lokale bevolking (praktische) kennis bij te brengen over chimpansees en hun leefgebied. Zo ontwikkelen we gedragsverandering waarmee niet alleen de chimpansee en de natuur beter af zijn, maar ook de levensstandaard van de lokale bevolking wordt verhoogd.
Het voortbestaan van de illegale handel in Congo wordt deels veroorzaakt door een gebrek aan kennis. Het Jane Goodall Instituut bestrijdt dit onder andere door billboards te plaatsen en mensen erop te wijzen dat het doden of verhandelen van apen verboden is. Voor het verspreiden van de boodschap zijn lokale studenten- en vrouwengroepen gevormd.
De lokale bevolking vergaart ook steeds meer kennis omdat wij televisieprogramma’s steunen. Een bijzonder voorbeeld hiervan is het kinderprogramma ‘Super Kodo’. Dit gaat op speelse wijze in op wildlife bescherming. Het is zo’n groot succes dat het inmiddels ook in andere landen in Centraal-Afrika wordt uitgezonden.