Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Email*
Phone*
Contact Address
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

Girl Empowerment

De laatste jaren is er in Oeganda een grote verbetering te zien in de strijd tegen armoede. De levensstandaard van mannen en vrouwen ligt echter nog ver uiteen. Om dit probleem aan te pakken, heeft het Jane Goodall Instituut het Girl Empowerment Program opgericht.


Dit programma heeft als doel de huidige situatie en levenskansen van meisjes te bevorderen. Het ministerie van Oeganda heeft in 2019 vastgesteld dat 25% van de meisjes school verlaat zodra ze beginnen te menstrueren. Degenen die wel de mogelijkheid hebben op school te blijven, missen alsnog gemiddeld 4 tot 5 schooldagen per maand. Minder dan 50% van de meisjes in Oeganda gaat door met school na het afronden van de basisschool. Om de armoede binnen het gezin tegen te gaan, wordt er daarnaast van veel meisjes verwacht dat ze vroeg trouwen.

 

Om dit tegen te gaan, heeft het Girl Empowerment Program de volgende maatregelen genomen:

  • Het uitdelen van maandverband en schoolmateriaal op scholen en binnen de gemeenschappen. Hierdoor weerhoudt armoede meisjes er niet van om naar school te gaan en om te leren.
  • Het trainen van docenten en leerlingen op het gebied van voorbehoedsmiddelen en seksueel overdraagbare ziektes; HIV en AIDS komen helaas erg veel voor. De leerlingen kunnen peer educator worden en hun kennis overdragen aan leeftijdsgenoten en anderen in hun omgeving.
  • Sportprogramma’s opzetten zodat meisjes de kans krijgen om überhaupt sporten te beoefenen. Het is voor meisjes niet gebruikelijk om te sporten en dit wordt gestimuleerd door onder andere het oprichten van voetbalteams. Hier leren de kinderen over samenwerken en de gelijke behandeling van meisjes en jongetjes. Ook leren meisjes zichzelf uit te drukken en voor zichzelf op te komen en kunnen ze andere meisjes in hun omgeving inspireren dit ook te doen.

Het Jane Goodall Instituut verzorgt daarnaast extra lesweken zoals weergegeven in de foto’s. In april van dit jaar vond zo’n week plaats, waarvoor meisjes en docenten uit het Roots & Shoots programma zich konden opgeven. Per community werden de twee meest actieve meisjes en een docent uitgekozen om deel te nemen aan deze week. Deze selectie aan toegewijde meisjes en docenten worden getraind de opgedane kennis en ervaring te delen binnen hun eigen community. Dit kan voor een sneeuwbaleffect zorgen en maakt dit initiatief extra hoopvol.