Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Email*
Phone*
Contact Address
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

Herbebossing

We build strength, stability, and self reliance through shelter.

Bescherming van bossen

Chimpansees kunnen alleen blijven voortbestaan als hun leefgebieden groot genoeg zijn.

Nieuwe bomen

Met de aanplant van nieuwe bomen groeit het leefgebied van de chimp.

Het ideaal

Een gezonde planeet waarin mens, dier en natuur in harmonie samen leven en ieder individu het verschil maakt. 

De leefomgeving

In Tanzania leven nog pakweg 2.500 chimpansees in het wild en hun leefgebied wordt ernstig bedreigd. De groeiende bevolking kapt steeds meer bos om er voedsel te verbouwen en gebruikt het hout voor de bouw van huizen of om er op te koken.

Daarom ondersteunen we de aanplant van nieuwe bomen rondom Gombe National Park door de lokale bevolking. Daarmee slaan we twee vliegen in een klap; enerzijds beschermen we zo het leefgebied van chimpansees en anderzijds vergroten we het bewustzijn onder de lokale bevolking rondom natuurbehoud.

Herbebossing

Tanzania

Onze herbebossingsprojecten vinden plaats in vijf dorpen rondom Gombe National Park, de plek waar Jane haar onderzoek naar chimpansees 60 jaar geleden begon. Behalve het planten van honderdduizenden bomen, ondersteunen we lokale Roots & Shoots groepen bij het opzetten van boomkwekerijen op scholen en in dorpen. Die kwekerijen kweken en verzorgen samen honderduizenden stekjes totdat deze groot genoeg zijn om te worden aangeplant. Ook planten we met hen in rondom waterbronnen en in kwetsbare moerasgebieden.

Tenslotte werken we met 20 grote landeigenaren rondom wiens land we jonge bomen aanplanten om zo het aangrenzend bosgebied te vergroten. Deze boeren worden ook uitvoerig voorgelicht over het nut van herbebossing.

Roots & Shoots in Tanzania

In 1991 benaderde een groepje tieners Dr. Jane Goodall om hun zorgen te uiten over de achteruitgang van de natuur in hun land Tanzania. Jane moedigde hen aan om een groep te vormen en zelf actie te ondernemen in hun eigen omgeving. Geïnspireerd en trots op wat ze bereikten, verspreidde Jane hun verhalen onder jongeren over de hele wereld, die net zo graag de mouwen wilden opstropen om verandering te bewerkstelligen. Zo is Roots & Shoots ontstaan en is inmiddels actief in meer dan 60 landen. Jane: “Ze leren dat alles met elkaar in verband staat, en dat hun gemeenschap meer inhoudt dan de mensen in hun naaste omgeving, dat de dieren, de planten en ook het land zelf er allemaal bij horen. En dat iedereen een verschil kan maken!” Lees hier meer over de impact van Roots & Shoots wereldwijd

In de herbebossingsprogramma’s van het Jane Goodall Instituut in Tanzania spelen de lokale Roots & Shoots groepen een belangrijke rol. Jongeren helpen bij het opkweken van de zaailingen, met het planten ervan en bij de bescherming van de bossen. Ze leren om in harmonie met de natuur te leven en de kennis die ze opdoen delen ze vervolgens met hun dorpsgenoten. Ze organiseren bijeenkomsten en workshops en maken excursies naar de nieuw aangeplante bossen op de heuvels rond Gombe, zodat iedereen met eigen ogen kan zien hoe waardevol de bomen zijn voor de toekomst.

Ook in Nederland kunnen jongeren met een groep aan de slag en hun eigen Roots & Shoots actie starten. We bieden ter ondersteuning een gratis toolkit en workshop aan en toegang tot het wereldwijde netwerk van Roots & Shoots. Kijk voor meer informatie op de website van Roots & Shoots in Nederland