She blazed the trail.
The next steps are up to us.
In de zomer van 1960 vertrekt een jonge, avontuurlijke Engelse vrouw naar Tanzania. Jane Goodall is 26 jaar en heeft niet veel meer bij zich dan een notitieblok en een verrekijker. Ze is vastbesloten om aan de oevers van Lake Tanganyika de nog vrijwel onbekende chimpansee te bestuderen.
Jane begint haar onderzoek zonder de voorkennis die wetenschappers nodig achten voor een gedegen resultaat. Met haar nuchtere, objectieve en geïnteresseerde blik leert de jonge vrouw immens veel over deze bijzondere apensoort.
Met haar geduld, doorzettingsvermogen en karakteristieke optimisme weet ze het vertrouwen van de mensaap te winnen en krijgt ze toegang tot de wereld van deze aandoenlijke, soms vreemde maar herkenbare wezens. Wereldwijd raken mensen via Jane gefascineerd door deze meest aan de mens verwante diersoort.
Jane Goodall reist nog steeds zo’n driehonderd dagen per jaar de wereld rond om haar hoopvolle boodschap te verspreiden. Als de pandemie voorbij is, luisteren overvolle zalen weer ademloos naar Jane’s ervaringen, haar missie voor de leefbare aarde én de oplossingen die voor het grijpen liggen. Elke dag spoort ze met haar verhalen volwassenen én jongeren aan hun steentje bij te dragen aan een betere wereld.
Jane’s onderzoek in Tanzania is veel succesvoller dan iemand ooit had gedacht. In de jaren na haar eerste bezoek aan de chimpansees groeit de waardering voor het werk van Jane Goodall in de wetenschappelijke wereld.
In 1986 komt een omslag in Jane’s leven. Tijdens een conferentie hoort Jane over de in rap tempo afnemende chimpansee-populaties in Afrika. Ook vanuit een vliegtuigje ziet ze hoe het leefgebied van chimpansees in korte tijd is weggekapt. Ze besluit haar geliefde onderzoeksgebied Gombe te verlaten om wereldwijd voorlichting te geven over de bescherming van de kwetsbare natuur op onze planeet.
Jane Goodall heeft een missie. Ze wil ons aan de hand van verhalen ervan overtuigen dat het voortbestaan van de chimpansee ook samenhangt met onze toekomst. Mens, dier en natuur leven in dezelfde keten. Als het leefgebied van de chimpansee groot genoeg is en blijft, behouden we de biodiversiteit en heeft ook de mens meer kans om te overleven. Jane wil vooral jongeren bereiken omdat juist zij het verschil kunnen maken.