She blazed the trail.
The next steps are up to us.
In de zomer van 1960 vertrekt een jonge, avontuurlijke Engelse vrouw naar Tanzania. Jane Goodall is 26 jaar en heeft niet veel meer bij zich dan een notitieblok en een verrekijker. Ze is vastbesloten om aan de oevers van Lake Tanganyika de nog vrijwel onbekende chimpansee te bestuderen.
Jane begint haar onderzoek zonder de voorkennis die wetenschappers nodig achten voor een gedegen resultaat. Met haar nuchtere, objectieve en geïnteresseerde blik leert de jonge vrouw immens veel over deze bijzondere apensoort.
Jane’s onderzoek in Tanzania is veel succesvoller dan iemand ooit had gedacht. In de jaren na haar eerste bezoek aan de chimpansees groeit de waardering voor het werk van Jane Goodall in de wetenschappelijke wereld.
Met haar geduld, doorzettingsvermogen en karakteristieke optimisme weet ze het vertrouwen van de mensaap te winnen en krijgt ze toegang tot de wereld van deze aandoenlijke, soms vreemde maar herkenbare wezens. Wereldwijd raken mensen via Jane gefascineerd door deze meest aan de mens verwante diersoort.
“Dat vind ik het mooie aan haar verhaal. Eigenlijk deed ze alles anders dan wat ik nu in de schoolbanken over ethologisch onderzoek leer, maar toch heeft ze de top bereikt en het respect van de wetenschappelijke wereld weten te verdienen.”
Ilse Passchier
Jane Goodall reist nog steeds zo’n driehonderd dagen per jaar de wereld rond om haar hoopvolle boodschap te verspreiden. Als de pandemie voorbij is, luisteren overvolle zalen weer ademloos naar Jane’s ervaringen, haar missie voor de leefbare aarde én de oplossingen die voor het grijpen liggen. Elke dag spoort ze met haar verhalen volwassenen én jongeren aan hun steentje bij te dragen aan een betere wereld.
“Het mooie aan Jane is dat ze anderen haar wil niet oplegt. Ze vertelt verhalen die inspireren en aanzetten tot verandering. Dit maakt Jane anders. Met haar ‘zachte’ aanpak bereikt ze denk ik veel meer dan deskundigen die alleen maar zeggen wat anderen verkeerd doen. Jane is de inspiratiebron van verandering.”
Ilse Passchier
“Om aan echt onderzoek mee te mogen doen en te mogen publiceren heerst het idee dat je een soort genie of levende superheld moet zijn. De meeste studenten geven die droom snel op en denken dat ze niet slim genoeg zijn om het te maken in de onderzoekswereld. Jane is voor mij hét voorbeeld om de motivatie terug te vinden en toch mijn ambitieuze dromen als wetenschapster te blijven volgen.”
Ilse Passchier (21), afgestudeerd bioloog, vrijwilliger
In 1986 komt een omslag in Jane’s leven. Tijdens een conferentie hoort Jane over de in rap tempo afnemende chimpansee-populaties in Afrika. Ook vanuit een vliegtuigje ziet ze hoe het leefgebied van chimpansees in korte tijd is weggekapt. Ze besluit haar geliefde onderzoeksgebied Gombe te verlaten om wereldwijd voorlichting te geven over de bescherming van de kwetsbare natuur op onze planeet.
Jane Goodall heeft een missie. Ze wil ons aan de hand van verhalen ervan overtuigen dat het voortbestaan van de chimpansee ook samenhangt met onze toekomst. Mens, dier en natuur leven in dezelfde keten. Als het leefgebied van de chimpansee groot genoeg is en blijft, behouden we de biodiversiteit en heeft ook de mens meer kans om te overleven. Jane wil vooral jongeren bereiken omdat juist zij het verschil kunnen maken.
“Ik heb het idee dat veel mensen hun huidige gedrag niet willen aanpassen omdat ze denken dat ‘het toch al te laat is’ of dat ze zelf ‘te weinig verschil maken’. Jane verdedigt in haar lectures en hopecast juist het tegenovergestelde en dat geeft me ontzettend veel energie. Haar positiviteit en onuitputbare hoop inspireren mij en duizenden anderen.”
Ilse Passchier
chimpansees gedood of gevangen (2020)
valstrikken opgespoord en verwijderd door onze rangers
groei van stroperij in Kibali National Park (Oeganda)
bomen geplant in leefgebied chimpansees