fbpx

Opvangen geredde chimpansees

Chimp Eden chimpansee opvangcentrum in Zuid-Afrika

Gelegen in het prachtige Umhloti Natuurreservaat van 1.000 hectare, 15 kilometer buiten Nelspruit, Zuid-Afrika, is het Chimp Eden Chimpanzee Sanctuary, geleid door het Jane Goodall Instituut Zuid-Afrika de thuisbasis van chimpansees die zijn ontheemd van hun natuurlijke leefgebieden in Afrika.

Chimp Eden werd in 2006 opgericht en is het eerste en enige chimpansee-reservaat in Zuid-Afrika. Het opvangcentra zorgt voor geredde chimpansees en maakt mensen bewust van het lot van chimpansees door middel van onderwijs en ecotoerisme.

Chimpansees zijn het dichtst levende familielid van de mens. Bijna 99% van ons genetisch materiaal en veel van ons gedrag, zoals compassie, gebruik van hulpmiddelen en agressie, delen complexe persoonlijkheden en sociale hiërarchieën. Het aantal chimpansees is de afgelopen decennia aanzienlijk afgenomen – van een bevolking van meer dan een miljoen in 1900 zijn er momenteel slechts 340.000 in het wild verspreid over hun verspreidingsgebied in Afrika. De Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN) heeft chimpansees geclassificeerd als bedreigd en ze zijn geplaatst op de rode lijstcriteria van de IUCN. Chimpansees worden beschermd tegen verhandeling overeenkomstig bijlage 1 bij het Verdrag inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (CITES). Ondanks deze bescherming worden ze nog steeds bejaagd in veel van hun leefgebieden in Afrika, en gedood voor vlees of in beslag genomen als zuigelingen van hun moeders om te worden verkocht als huisdier of voor vermaak.

201810 foto baby amari
Foto: Baby Amari, hij werd onverwacht geboren van in oktober 2017 geredde moeder Bazia

Met maar liefst 2000 chimpansees per jaar gaan verloren uit het wild door illegale handel, zo zouden wilde chimpanseegemeenschappen binnen decennia kunnen uitsterven. Opvangcentra spelen een vitale rol bij het bestrijden van de illegale handel in chimpansees door handhaving van de wet mogelijk te maken – autoriteiten zullen alleen aangrijpen om chimpansees te redden wanneer ze een geschikte plaats hebben voor de in beslag genomen dieren.

Wilde chimpansees wonen niet in Zuid-Afrika; onze chimpansees zijn gered van veel verschillende plaatsen. De meesten kwamen naar ons toe vanuit Angola en Zuid-Soedan, maar we zorgen ook voor chimpansees die gered zijn uit lokale circussen en elders in Afrika, Europa en het Midden-Oosten. De meerderheid van onze bewoners werd gered als baby. Sommige volwassenen zijn gered van externe restaurants en nachtclubs waar ze werden gebruikt als entertainment om klanten aan te trekken.

201810 foto zac gered
Foto: Zac, hij werd gered als een volwassen man uit Angola. Hij werd geketend aan een boom voor een nachtclub gehouden. Regelmatig kreeg hij drugs en alcohol, hij had bijna al zijn vacht en gewicht  verloren en woog minder dan 20 kilo.

Het verhaal van elke chimpansee is anders en we zorgen ervoor dat ze elk de speciale zorg krijgen die ze nodig hebben om te herstellen en te ontwikkelen. We bieden de voorwaarden voor een lang leven dat zo natuurlijk en bevredigend is voor een geredde chimpansee als mogelijk. Na de trauma’s die ze hebben meegemaakt, hebben de chimpansees van Chimp Eden het geluk om in een risicovrije omgeving te leven, aangepast aan hun behoeften en met speciale zorg en rehabilitatie om hen te helpen herstellen. De chimpansees brengen hun dagen door in half wilde omhullingen en vertonen normale sociale interactie en gedragspatronen als groepsleden, ondanks hun traumatische achtergrond.

De Chimp Eden-gemeenschappen omvatten mannen en vrouwen, met verschillende leeftijden en een mix van personages! Er zijn momenteel drie verschillende chimpanseegroepen in afzonderlijke verblijven in ons heiligdom, met in totaal ongeveer 30 chimpansees in residentie. Deze groepen worden bepaald op basis van de leeftijd, geslacht en achtergrondgeschiedenis van de nieuwkomers, evenals de dynamiek van de huidige families. Introducties in de groepen kunnen een moeilijk en langdurig proces zijn, vooral bij oudere chimpansees. Wanneer chimpansees als volwassenen aankomen, missen ze de sociale vaardigheden die ze in het wild zouden hebben verworven en moeten ze zorgvuldig in de gemeenschap worden geïntegreerd.

Het opvangcentra van Chimp Eden is open voor het publiek. Rondleidingen vinden drie keer per dag plaats, waarbij de gids de bezoekers informeert over de individuele chimpansees en hun verhalen, en educatieve informatie over chimpansees en de rol van het opvangcentra bij de bescherming ervan deelt. Er zijn speciale uitzichtpunten met uitzicht op het bos en foerageergebieden van waaruit bezoekers en vrijwilligers de chimpansees kunnen observeren en bestuderen zonder ze te storen.

2018100 foto groomen

Foto: Chimpansees genieten van het sociaal vlooien

Chimp Eden is lid van de Pan African Sanctuary Alliance en de best mogelijke zorg voor chimpansees staat altijd voorop.

Lees hier het verhaal van de speeltoestellen die de Nederlandse Jane Goodall donateurs hebben mogelijk gemaakt.

Voor meer informatie en chimpansee biografieën kijk op chimpeden.com

Chimpansee opvang programma’s

De Jane Goodall projecten in Afrika zijn zeer divers en richten zich op de duurzame bescherming van chimpansees en hun leefgebieden.

De opvang van chimpansees uit het wild die niet meer zelfstandig in kunnen leven is nog te vaak nodig. Ze kunnen vanwege verwondingen niet meer voor zichzelf zorgen. Of blijven als jongen achter nadat hun moeder gedood werd.

Lees over specifieke Afrika projecten voor de opvang van geredde chimpansees: 

Wat wij doen

Onderdeel van de bescherming van chimpansees is zowel het opvangen van geredde (baby) chimpansees, het beschermen van chimpansees in het wild en het behoud van natuurgebieden.

Opvangcentra zijn noodzakelijk om de apen die in beslag zijn genomen van de handelaren of stropers op te vangen. Door voorlichting en onderwijs wordt de lokale bevolking zich bewust dat stropers hun leefgebied bedreigen. Steeds meer stropers worden tegenwoordig gearresteerd en vervolgd.

Bescherming van de natuur en leefgebieden van de chimpansees is van het grootste belang om voor het voortbestaan van de chimpansees in het wild.

Uiteraard zijn niet alleen chimpansees gebaat bij onze projecten, maar ook de rest van het wild dat in dezelfde natuurgebieden leeft en niet te vergeten de lokale bevolking die wij actief betrekken bij onze projecten en die zodoende hun mooie natuurlijke omgeving behouden.