Gombe Stream onderzoek centrum

Gombe Stream onderzoek centrum

In de zomer van 1960 arriveerde Jane Goodall als 26-jarige aan de oevers van het Tanganyikameer om het gedag van chimpansees in het wild te bestuderen. Zij was de eerste ter wereld die een wilde groep chimpansees op de voet volgde. Zonder enige biologische opleiding en met niet meer dan een verrekijker en een notitieboek begon zij aan haar missie.

Dankzij haar baanbrekende ontdekkingen over chimpansees die takjes gebruikten als gereedschap en ander ‘menselijk’ gedrag kwam er geld voor een onderzoekscentrum: het Gombe Stream Onderzoekscentrum werd in 1965 opgericht. Drie jaar later werd het gebied uitgeroepen tot nationaal park, het kleinste van Tanzania.

Onderzoek

Het Gombe Stream Onderzoekscentrum zet het onderzoek voort zoals Jane Goodall dat ooit begon, met nieuwe lange-termijn onderzoeksprojecten naar de chimpansees en met de beste onderzoeksmethoden die er zijn. Het centrum ondersteunt ook natuurbescherming en traint Tanzaniaanse wetenschappers.

Gombe Stream is een levend laboratorium rond de meest bestudeerde wilde chimpansees in de wereld. De onderzoekers volgen hen dagelijks om meer te leren over bijvoorbeeld het dieet van de chimpansees, het onderline gedrag in de groep, hun gezondheid en leefpatronen. Zulke informatie helpt ook om chimpansees beter te kunnen beschermen. Een van de belangrijkste studies die nu plaatsvindt gaat over de natuurlijke geschiedenis van het HIV virus dat aids veroorzaakt. De onderzoekers kijken naar de factoren die meespelen bij het overdragen van een nauw verwant virus.

Beroemde chimpansee Flo

De chimpansees zijn ook wereldberoemd geworden. Wie heeft niet eens gehoord over Flo, de matriarch van een van de chimpanseegroepen, over wie Jane Goodall zo mooi heeft vertelt in haar eigen boeken en de vele publicaties en films over haar levenswerk. De Britse krant The Times publiceerde zelfs een necrologie toen Flo overleed.