fbpx

Kibale Snare Removal Team

Kibale Snare Removal Team

In Oeganda leeft een substantieel deel van de Oost-Afrikaanse ondersoort van de chimpansee (pan troglodytes schweinfurthii). In het westen en zuidwesten van Oeganda bevinden zich de laatste grote bosgebieden van dit Oost-Afrikaanse land. Het Jane Goodall Instituut in Oeganda heeft naast het beheer van het opvangcentrum Ngamba Island ook het management over twee van de belangrijkste leefgebieden van chimpansees: Kibale National Park en Budongo Central Forest Reserve. In deze gebieden organiseert het JGI ecotourisme projecten, environmental education, chimpansee onderzoek en een snare intervention programme.

Anti-poaching snare removal team member, Godfrey Nyesiga, noting location of illegally set neck snare, Kibale National Park, western Uganda

Anti-poaching snare removal team lid, Godfrey Nyesiga, Kibale National Park, western Uganda. Hij noteert de locatie van een illegaal geplaatste nek val. 

Samenwerken en voorlichting

Het Jane Goodall Instituut zet zich in om een einde te maken aan de illegale handel in bushmeat door de lokale gemeenschappen in het gebied bewust te maken van de waarde van de natuur voor mens en dier en het illegale karakter van de handel. Naast milieueducatie en voorlichtingscampagnes leert onze organisatie hen ook wat alternatieve bronnen voor proteïne zijn en hoe zij die duurzaam kunnen cultiveren/fokken. Daarnaast werken wij samen met nationale natuurbeschermingsorganisaties om te zorgen dat er een duidelijk beleid is om de natuurlijke hulpbronnen (hout, mijnbouw) in het oerwoud, de longen van Afrika, op een bepekte, duurzame manier te onttrekken aan het woud.

Beschermen van chimpansees

In Oeganda wordt van oudsher niet op chimpansees gejaagd. De gebieden waar de chimpansees leven hebben echter altijd als bron van brandhout en bushmeat gediend voor de omliggende dorpen. Vandaag de dag zijn er voldoende alternatieve bronnen voor brandhout en bushmeat beschikbaar en zijn zowel de bossen van Budongo en Kibale beschermt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Community Centered Conservation  

Het Jane Goodall Istituut werkt met het principe van community centered conservation (CCC). Volgens het Jane Goodall Instituut kan natuurbescherming op lange termijn alleen duurzame resultaten opleveren als de projecten gedragen worden door de plaatselijke bevolking. Om dit te bewerkstelligen wordt er vanuit het Jane Goodall Instituut gewerkt aan een intensieve samenwerking met de plaatselijke bevolking. De werknemers die in de parken werken zijn afkomstig uit de omliggende dorpen en op de scholen in de omgeving wordt environmental education in het curriculum opgenomen. Daarnaast worden alternatieven gezocht om schade veroorzaakt door wild te voorkomen en om de lokale voedselproductie te stimuleren. Ook krijgen de omliggende dorpen het alleenrecht om de bossen te betreden voor niet-destructieve activiteiten. Door deze maatregel voelt men zich verantwoordelijk voor het gebied en krijgen ongewenste indringers veel minder kans.

Bescherming is nodig 

Ondanks de maatregelen van het JGI wordt er nog steeds gejaagd in de beschermde gebieden. Onder de jongere generaties heerst een groeiend taboe op bushmeat. De ouderen hebben vaak hun hele leven gejaagd en deze gewoonte blijkt lastig te doorbreken. Hoewel er serieuze boetes staan voor het plaatsen van vallen blijven bepaalde groepen mensen strikken in het bos plaatsen. Deze strikken zijn veelal ijzerdraad stroppen die “snares” worden genoemd. Deze snares worden geplaatst op wildpaden en zijn bedoelt om dieren als duikers en bushpigs te vangen. De dieren lopen niets vermoedend door een val en raken verstrikt in het straktrekkende ijzerdraad. Vaak worden vallen gezet waar op korte termijn geen dier in wordt gevangen. Deze snares blijven vergeten in het bos achter. Achtergebleven snares zijn een groot gevaar voor de in het bos levende chimpansees. Hoewel snares meestal niet dodelijk zijn voor chimps, kunnen ze wel ernstige verwondingen teweeg brengen. Een chimp raakt vaak niets vermoedend met een hand, arm of been verstrikt. Door de vluchtreactie waarbij het dier gaat rennen trekt de snare zich strak om het lichaamsdeel wat dan vervolgens door de vastzittende snare afsterft. Op dit moment heeft 25 tot 30 procent van de chimpansees in Oeganda verwondingen door een snare. In de meeste gevallen gaat het om geamputeerde handen of voeten, maar missende armen en benen komen ook veel voor.

9

Hoewel de verwondingen niet dodelijk hoeven te zijn hebben ze wel een grote invloed op de sociale positie en de mobiliteit van het dier. Een dier die minder goed is om voedsel te verzamelen verzwakt eerder en is vatbaarder voor ziekten. Ook vrouwelijke chimps met jongen hebben vaak ernstige conditie problemen als gevolg van hun handicap. Uiteindelijk treed dus een verzwakking van de chimpansee populatie op.

10

Ook andere dieren zijn slachtoffer van de snares.

integtime=307 Vg=400 D1=177 D2=177 flashCrossoverCdS=200.00 RESERVED=0 flashDetectCdS=1.0000 derivativeClipNormal=6 RESERVED=0 chargeFlashTarget=275.00 delayBetweenImagesFlash=10 delayBetweenImagesDaylight= 1.00 holdOffTimeBetweenTriggers=2 jpegCompressionRatio=40 Temperature= 18.62 ImageCount=433

Het Jane Goodall Instituut doet naast preventie en voorlichting ook aan “snare intervention”. Dit houdt in het verwijderen van snares uit de bossen en het behandelen van chimps die verwondingen hebben.

Voor het Snare intervention programm heeft het JGI een team van speciaal getrainde Oegandese dierenartsen ter beschikking. Dit team van dierenartsen moet onmiddellijk kunnen ingrijpen als er een gewonde chimpansee is gesignaleerd. Om de dierenartsen hun werk te kunnen laten doen is een goede medische uitrusting nodig. Jane Goodall Nederland zet zich in om deze uitrusting te kunnen verzorgen.

U kunt helpen met de bescherming van de chimpansees en hun leefgebied door donateur van ons te worden. 

Bekijk hier de korte documentaire van Charlotte Storm van ‘s Gravesande