fbpx

Opvangen geredde chimpansees

Geredde chimpansees moeten worden opgevangen

De Jane Goodall projecten in Afrika zijn zeer divers en richten zich op bescherming van chimpansees in het wild, bescherming en behoud van natuurgebieden, opvang van geredde (baby) chimpansees, opleidingen en inzet van rangers en anti-stroperij units, publieke voorlichting en onderwijs rond natuurbescherming aan lokale gemeenschappen en projecten voor duurzame landbouw.

Regelmatig vangen wij geredde chimpansees op in opvangcentra 

Chimpansees worden met uitsterven bedreigd. De belangrijkste bedreigingen voor chimpansees in het wild zijn de versnippering en achteruitgang van leefgebieden en stroperij met valstrikken.

Opvangcentra zijn noodzakelijk om de apen die in beslag zijn genomen van de handelaren of stropers op te vangen. Door voorlichting en onderwijs wordt de lokale bevolking zich bewust dat stropers hun leefgebied bedreigen. Steeds meer stropers worden tegenwoordig gearresteerd en vervolgd.

Helaas is het nog altijd nodig en vinden nieuwe geredde chimpansees nog te regelmatig hier hun nieuwe thuis.

Bedreigingen voor de mensapen in het wild zorgen voor weesaapjes 

Bij sommige bedreigingen voor de mensapen in het wild blijven hun kleintjes alleen achter. Zij worden in de illegale handel verkocht als huisdier. Het transport halen veel van deze vaak jonge apen het niet.

Stroperij

Sommige mensapen belanden in valstrikken van stropers, die bedoeld zijn voor ander wild. Hierdoor verliezen ze vaak ledematen of overlijden aan hun verwondingen.

Bushmeat

Armoede en burgeroorlogen zijn o.a. oorzaak van een bloeiende handel in apenvlees (bushmeat). Gerookte of gestoofde gorilla en chimpansee zijn delicatessen in Afrika, maar staat ook in België en Frankrijk nog op het menu.

Chimpansees als huisdier

Babychimpansees en -orang oetangs die alleen achter blijven na overlijden van hun moeder worden meegenomen om als huisdier te worden verkocht. Ook worden ze doelgericht uit het wild gevangen en verkocht als huisdier. Hun moeder wordt daarbij vrijwel altijd gedood.

Duurzame oplossing

Samen met vele andere adoptieouders zorgt Jane Goodall Instituut Nederland al vele jaren ervoor dat onze chimpansees een goed leven kunnen leiden in opvangcentra in Afrika. De chimpansees hebben allemaal een eigen verleden en zijn gered uit handen van stropers. We hebben met grote regelmaat contact met de opvangcentra hoe het met de chimpansees gaat.

Het adoptiebedrag van €45,00 per jaar is een symbolisch bedrag, de verzorging van een chimpansee kost meer dan €9000 per jaar.

Als dank ontvang jij of degene aan wie je het cadeau geeft een adoptiecertificaat met een foto van de chimpansee en een bedankje van Jane Goodall. Regelmatig ontvang je de nieuwsbrief met interessante informatie over de chimpansees en de Jane Goodall projecten.

Lees hier meer over de adoptiechimpansees 

Chimpansee opvang programma’s

De Jane Goodall projecten in Afrika zijn zeer divers en richten zich op de duurzame bescherming van chimpansees en hun leefgebieden.

De opvang van chimpansees uit het wild die niet meer zelfstandig in kunnen leven is nog te vaak nodig. Ze kunnen vanwege verwondingen niet meer voor zichzelf zorgen. Of blijven als jongen achter nadat hun moeder gedood werd.

Lees hier over specifieke Afrika projecten, zoals die voor de opvang van geredde chimpansees. 

Wat wij doen

Onderdeel van de bescherming van chimpansees is zowel het opvangen van geredde (baby) chimpansees, het beschermen van chimpansees in het wild en het behoud van natuurgebieden.

Opvangcentra zijn noodzakelijk om de apen die in beslag zijn genomen van de handelaren of stropers op te vangen. Door voorlichting en onderwijs wordt de lokale bevolking zich bewust dat stropers hun leefgebied bedreigen. Steeds meer stropers worden tegenwoordig gearresteerd en vervolgd.

Bescherming van de natuur en leefgebieden van de chimpansees is van het grootste belang om voor het voortbestaan van de chimpansees in het wild.

Uiteraard zijn niet alleen chimpansees gebaat bij onze projecten, maar ook de rest van het wild dat in dezelfde natuurgebieden leeft en niet te vergeten de lokale bevolking die wij actief betrekken bij onze projecten en die zodoende hun mooie natuurlijke omgeving behouden.

Projecten in Afrika

Het Jane Goodall Instituut ondersteunt diverse projecten in Afrika.
Bekijk de projecten die wij vanuit het Jane Goodall Instituut ondersteunen.