fbpx

Roots & Shoots plant bomen om chimpansees te beschermen in Burundi

Roots & Shoots plant bomen om chimpansees te beschermen in Burundi

Door: Linda van Hage 
Bron: David Ninteretse

De leden van Jane Goodall’s Roots & Shoots Burundi startten hun activiteiten in 2006. Ze begonnen met het opzetten van clubs in verschillende scholen in de zuidelijke regio (Bururi, Rutana, Makamba en Rumonge Provincies) in Bujumbura Mairy, Bubanza Province en anderen provincies. In 2008 kregen ze de gelegenheid om dr. Jane Goodall en verschillende Roots & Shoots coördinatoren uit verschillende landen van over de hele wereld te ontmoeten bij het Jane Goodall Instituut kantoor van Kigoma.

R&S Burundi seedlings

Foto: Roots & Shoots leden verzorgen seedlings 

Hier vertelde dr. Jane vrijwilliger Julie Estal Wanadoo, uit Frankrijk, om naar Burundi te gaan om te studeren. Het jaar 2008 was het jaar van het begin van de eerste creatie in ons land. Sinds 2008 tot nu hebben we de kwekerijen als volgt kunnen creëren:

In 2008 geplante bomen 50.000

In 2009 geplante bomen 103.000

In 2010 geplante bomen 167.000

In 2011 geplante bomen 216.000

In 2012 geplante bomen 261.000

In 2013 geplante bomen 270.000

In 2014 geplante bomen 290.000

In 2015 geplante bomen 331.761

In 2016 geplante bomen 337.000

In 2017 geplante bomen 367.141

R&S Burundi seedlings3

Dr. Jane zelf kwam opnieuw in Burundi na de crisis van 2013 en 2014. Ze plantte de bomen op de basisscholen Mukungu en Ruvyagira. Ze deelde gezondheidskaarten uit aan meer dan 100 personen. Nadat dr. Jane zich had gerealiseerd dat de vrijwilligers zonder enige hulp werkten zorgde zij zelf voor een fonds en aandacht onder de andere Jane Goodall Instituten.

De chimpansees van Burundi

De Nationale Parken van Burundi hebben schweinfurtII Chimpansees. Er wordt geschat dat er nog tussen de 250 en 530 individuen in Burundi leven. Het merendeel in het natuurpark van Kibira in het noorden en het oosten van Burundi. Het natuurreservaat van Zuid-Burundi heeft meer dan 80 wilde chimpansees. Hun overleving wordt bedreigd door het ontbreken van leefgebied, veroorzaakt door de activiteiten van de mens. De fragmentatie van hun leefgebied en de jacht zorgen dat de chimpansee populatie in de laatste jaren is afgenomen tot 50%.

R&S Burundi kids drawings R&S Burundi man green

Leefgebieden

De Zuid-Burundi regio’s; Bururi, Rutana, Makamba en Rumonge, liggen aan de grens van Tanzania en de Democratic Republic of Congo (DRC). De mensen in deze regio’s zijn daar komen wonen nadat ze waren gevlucht naar Tanzania en de DRC. Nu is het land overbevolkt en dat heeft het  milieu beïnvloed. De natuurlijke hulpbronnen van de chimpansees, hun woud en leefgebied verminderd sterk. Burundi behoort tot de laatste drie armste landen en de sociale infrastructuur (ziekenhuizen en scholen) zijn niet voldoende in overeenstemming met de behoefte aan de bevolking. Sinds 2015 bevindt het land zich ook nog is in een politieke crisis die geweld in het land veroorzaakt. Zelfs de Europese Unie steunt de regering van Burundi niet meer.

R&S Burundi world peace day

Foto: Roots& Shoots leden op wereld vrede dag

Problemen

De degradatie van de bossen, veroorzaakt erosie en vormt het gevaar voor de hellingen en heeft negatieve gevolgen voor het water, het ecosysteem, de biodiversiteit en de bevolking. Volgens een studie, gepubliceerd in december 2013 door Amandine Michel, een studente uit België; De hellingen van Nyengwe, zijn een ecologische zone van de chimpansees, welke die van Mukungu-Vyanda, Rukambasi, Rukonwe, Rubungu en Kigabwe omvatten. De landbouwmethoden zijn niet goed onder controle op die bergen en heuvels en zorgt voor afbraak van de omgeving, zwakke oogst en veroorzaakt het risico van erosie. De landbouwtechnieken zijn niet goed aangepast aan de omstandigheden van de bodem.

Om deze problemen voor de lange termijn te veranderen, moeten we jonge kinderen en vrouwen van educatie en kennis voorzien. Zij leren door deel te nemen aan de acties van herbebossing en onderwijs via het Jane Goodall’s Roots & Shoots programma van Burundi.

Nationale boom dag

In Burundi zijn de bomen aan het uitsterven, er zijn nu nog maar 7% natuurlijke bomen. Om die reden moeten ze zo veel mogelijk bomen planten om verandering voor hun toekomst te bewerkstellingen. Ook de dieren zijn als gevolg van het ontbreken van bomen  en dus bos aan het uitsterven. Daarom wordt ieder jaar Nationale boom dag gevierd op 20 december. Roots & Shoots Burundi verwachten die dag meer dan 56.000 te planten. Deze bomen zullen worden geplant in Mukungu-Vyanda en Rukambasi. Dit zijn gebieden waar chimpansees zich bevinden.

R&S Burundi tree planting

Foto: Nationale boomplant dag

De leden van Roots & Shoots zullen deze bomen planten samen met de lokale gemeenschap rondom deze gebieden die deelnemen aan deze activiteiten. Ze verwachten een positieve impact van dit programma op de bescherming van het milieu.

Dankzij deze en andere activiteiten het gehele jaar beschermt het Roots & Shoots programma in Burundi chimpansees tegen uitsterven, zij helpen hun natuur beschermen en de mensen helpen.

Wil jij het project in Burundi steunen? Kijk hier hoe jij kunt bijdragen www.janegoodall.nl/doe-mee/

Wil je meer weten over het Roots & Shoots-programma, hoe het werkt en hoe je een groep bij jou in de buurt vindt? Kijk hier! www.janegoodall.nl/roots-and-shoots/