fbpx

Tchimpounga en Conkouati Douli National Park bescherming in Congo

Tchimpounga en Conkouati Douli National Park bescherming in Congo

Door: Fien Lindelauff

Elk jaar doden stropers in het bekkengebied van de Congorivier duizenden chimpansees voor de illegale handel in bushmeat, ofwel vlees van wilde dieren. Door middel van patrouilles rondom de natuurgebieden, kunnen we chimpansees en hun natuurgebieden beschermen.

Tchimpounga Natural Reserve

Het Tchimpounga Natural Reserve omvat 523 km² waarvan 80 procent bos. De noordzijde van het reservaat wordt begrensd door de Kouilou Rivier. Hierin liggen drie eilanden die zijn ingericht om er twee derde van de ongeveer 200 chimpansees in het Tchimpounga opvangcentrum te laten wonen. Om de achtergebleven chimpansee weesjes die op de zwarte markt worden verhandeld op te kunnen vangen heeft het Jane Goodall Instituut in 1992 het Tchimpounga chimpansee rehabilitatiecentrum opgericht. De chimpansees brengen hun dag door in het bos en aan het eind van de dag komen ze terug naar hun centrale slaapverblijf voor het avondeten en om de nacht door te brengen.

Wounda en Hope in het Tchimpounga Natural Reserve. Credits: Fernando Turmo 

Een goede bescherming van het Tchimpounga Natural Reserve is dus erg belangrijk. Door het financieren van Ecoguards kunnen de grenzen van het gebied gemonitord worden, en illegale jacht worden tegengegaan.

Conkouati Douli National Park

Naast het Tchimpounga Nature Reserve, ligt het Conkouati Douli National Park. Dit natuurgebied biedt een huis voor vele wilde dieren en planten, waaronder olifanten, gorilla’s, luipaarden, mandrils en chimpansees. Daarnaast worden ook hier chimpansees uit ons Tchimpounga opvangcentrum in dit gebied geherintroduceerd. Door een tekort aan donaties dreigt het Conkouati Douli National Park minder goed beschermd kunnen worden. De bescherming van dit gebied is erg belangrijk om de gevaren van illegale boskap, mijnbouw, visserij en jacht tegen te gaan. Door middel van goede patrouilles door Ecoguards kan het Conkouati Douli National Park en haar inwoners beschermd worden.

Ecoguards

Met dit project steunen wij de Rangers die het gebied onderhouden, ook wel Ecoguards genoemd. Wij verzorgen hun uitrusting, salaris en transporten. Zij patrouilleren langs de grenzen van zowel het Tchimpounga Natural Reserve als het Conkouati Douli National Park. Door deze gebieden te beschermen en illegale activiteiten tegen te gaan, kunnen de chimpansees en vele andere dieren en planten beschermd worden.

Tchimpounga rangers. Credits: Fernando Turmo 

Om de chimpansees en hun leefgebieden te beschermen hebben we jouw hulp nodig. Steun ons met jouw donatie of adopteer een chimpansee.