Tchimpounga Chimpansee Rehabilitatiecentrum

Tchimpounga chimpansee rehabilitatiecentrum

Elk jaar doden stropers in het bekkengebied van de Congorivier duizenden chimpansee voor de illegale handel in bushmeat ofwel vlees van wilde dieren. De stropers doden de kleinste dieren meerstal niet; zij verkopen hen clandestien als huisdieren.

Samenwerken en voorlichting

Het Jane Goodall Instituut zet zich in om een einde te maken aan de illegale handel in bushmeat door de lokale gemeenschappen in het gebied bewust te maken van de waarde van de natuur voor mens en dier en het illegale karakter van de handel. Naast milieueducatie en voorlichtingscampagnes leert onze organisatie hen ook wat alternatieve bronnen voor proteïne zijn en hoe zij die duurzaam kunnen cultiveren/fokken. Daarnaast werken wij samen met nationale natuurbeschermingsorganisaties om te zorgen dat er een duidelijk beleid is om de natuurlijke hulpbronnen (hout, mijnbouw) in het oerwoud, de longen van Afrika, op een bepekte, duurzame manier te onttrekken aan het woud.

Opvang van chimpansees

Zolang er echter vraag blijft naar bushmeat, zal de illegale jacht voortduren. Om de achtergebleven weesjes die op de zwarte markt worden verhandeld op te kunnen vangen heeft het Jane Goodall Instituut in 1992 een opvangcentrum opgericht in Pointe Noire in Congo. Helaas worden er nog elke maand chimps geconfisqueerd en aangeboden aan Tchimpounga. Alleen het opvangen van chimpansees is niet voldoende. Educatie en voorlichting van de lokale bevolking over het belang van natuurbehoud is ongelooflijk belangrijk. Tchimpounga besteed hier dan ook veel aandacht aan.

Het grootste opvangcentrum in Afrika

Tijdens de burgeroorlog in Congo in kwamen de eerste chimpansees naar Tchimpounga. Het centrum was aanvankelijk gepland voor 25 chimpansees, maar al snel groeide het aantal chimpanseewezen tot het huidige aantal van ongeveer 200. Het is het grootste opvangcentrum in Afrika. De chimpansees brengen hun dag door in het bos en aan het eind van de dag komen ze terug naar hun centrale slaapverblijf voor het avondeten en om de nacht door te brengen.

Eilanden 

In 2011, na drie jaar van plannen en regelen, zijn wij er in geslaagd om het land rondom het rehabilitatiecentrum flink te vergoten. Tchimpounga Natural Reserve, zoals het gebied nu heet, omvat nu 523 km² (was 75 km²) waarvan 80 procent bos (dit was 20%). De noordzijde van het reservaat wordt begrensd door de Kouilou Rivier. Hierin liggen drie eilanden die zijn ingericht om er twee derde van de ongeveer 200 chimpansees te laten wonen. Alle volwassenen chimpansees en tieners hebben zo veel meer ruimte gekregen om rond te kunnen zwerven.

U kunt helpen met de opvang en het beschermen van chimpansees door donateur van ons te worden of door een chimpansee te adopteren.