fbpx

Waterput en boomkwekerij voor de lokale bevolking in Senegal

Waterput en boomkwekerij voor de lokale bevolking in Senegal

Door: Fien Lindelauff
Bron: Jane Goodall Institute Spain

Het Jane Goodall Instituut beschermt de natuur en houdt daarbij rekening met de behoeften van mens en dier. Mens en natuur strijden met elkaar om de beschikbare ruimte. Snelle bevolkingsgroei vergroot de druk op de natuur en alle natuurlijke hulpbronnen. Hierdoor raken ecosystemen verstoord, waardoor de natuur verloren gaat. Daarom helpen we met dit project zowel de lokale bevolking in Senegal, als de chimpansees en het natuurgebied.

Droogte

Nandoumari is een klein, afgelegen dorpje gelegen in het Dindefelo Community Nature Reserve in het zuidwesten van Senegal. Net als vele andere dorpen heeft Nandoumari een tekort aan watervoorzieningen voor een groeiende populatie. Dit tekort wordt veroorzaakt door langere droogseizoenen en minder regenval, waardoor de voedselproductie en bossen in moeilijkheden komen. Klimaatverandering speelt hierin een belangrijke rol.

De meeste bewoners van Nandoumari zijn boeren of veehouders, en hebben dus een constante watertoevoer nodig om te overleven. Helaas staan veel waterputten het grootste gedeelte van het jaar droog en is de tocht van- en naar de rivier erg zwaar.

Foto credit: Emory Hoffman

Chimpansees

Naast mensen hebben ook chimpansees last van de droogseizoenen. De rivier als natuurlijke waterbron bij Nandoumari is gelegen in een chimpansee leefgebied. Als gevolg ontstaat er competitie tussen mens en chimpansee, wat voor beide soorten tot stressvolle situaties kan leiden. Daarnaast kunnen conflicten ervoor zorgen dat de bevolking de chimpansees op een negatieve manier gaan zien.

Om in hun voedsel te kunnen voorzien, worden er door sommige boeren bomen gekapt om gewassen te verbouwen. Dit draagt echter bij aan een verder verlies van water, uitdroging en erosie. Ook wordt het leefgebied van de chimpansees hierdoor verkleind. Dit is erg nadelig voor de chimpansees, omdat dit gebied een belangrijke ontmoetingsplaats is voor verschillende groepen chimpansees. Het bos zou herstelt kunnen worden door middel van een boomkwekerij. Hier was in Nandoumari nooit mogelijkheid toe vanwege het watertekort.

Foto credit: Emory Hoffman

Project

Om deze reden wordt er door het Jane Goodall Instituut een waterput gebouwd naast de school van Nandoumari. Zo heeft de lokale bevolking een nieuwe waterbron die goed toegankelijk is. Ook wordt er naast de waterput er een boomkwekerij gebouwd. Met de bomen uit de boomkwekerij kan het bos worden hersteld en er als gevolg meer water worden vastgehouden. Door specifieke bomen voor chimpansees te planten, wordt het leefgebied van de chimpansees weer uitgebreid en de bevolking geïnspireerd om de bedreigde diersoort te beschermen. Daarnaast worden conflicten tussen mens en chimpansee vermeden door de chimpansee leefgebieden zo veel mogelijk met rust te laten. Ook is er geen ontbossing meer nodig met de juiste landbouwirrigatie voor de boeren. De bevolking wordt hierbij aangemoedigd om in de toekomst hun eigen natuurgebied – en zo ook die van de chimpansees – te beschermen.

 Traditionele waterput
Foto credit Jane Goodall Institute Spain

Om de chimpansees en hun leefgebieden te beschermen hebben we jouw hulp nodig. Steun ons met jouw donatie of adopteer een chimpansee.