fbpx

Jane Goodall

Over dr. Jane Goodall

Jane Goodall vertrok in de zomer van 1960 als 26-jarige uit Engeland om aan de oevers van Lake Tanganyika in het huidige Tanzania de nog vrijwel onbekende chimpansees te bestuderen. Ze had niet veel meer bij zich dan een notitieblok en een verrekijker.

Maak een verschil, begin meteen en steun het Jane Goodall Instituut!

Het onderzoek van Jane Goodall

Jane’s onderzoek in Tanzania zou veel succesvoller worden dan men had kunnen bedenken. Met haar geduld, doorzettingsvermogen en karakteristieke optimisme wist ze het vertrouwen van de chimpansees te winnen en kreeg ze toegang tot de wereld van deze aandoenlijke, soms vreemde maar herkenbare wezens. Wereldwijd raakten mensen via haar onderzoek gefascineerd door deze meest aan de mens verwante diersoort.

Jane Goodall en natuurbescherming

In 1986 kwam een omslag in haar leven. Tijdens een conferentie hoort ze over de in rap tempo afnemende chimpansee populaties in Afrika en ook vanuit een vliegtuigje op weg naar Gombe ziet ze hoe het leefgebied van chimpansees in korte tijd is weggekapt. Ze besluit haar geliefde Gombe te verlaten om wereldwijd voorlichting te geven rond de bescherming van onze kwetsbare natuur op onze planeet.

 

Jane Goodall als activiste

Vandaag de dag reist Jane Goodall nog steeds driehonderd dagen per jaar de wereld rond en geeft zij voor uitverkochte zalen lezingen, waarbij zij het publiek bewust van de bedreigingen voor de natuur en boeit zij haar publiek met inspireren verhalen en haar schat aan ervaring. Steeds weer spoort ze mensen aan hun steentje bij te dragen aan een betere wereld.

Het Jane Goodall Instituut

In 1977 richtte Jane Goodall het Jane Goodall Instituut op. Het instituut zet zich in voor de bescherming van de bedreigde chimpansees en hun leefgebieden. Typerend hierbij is de holistische aanpak, waarbij samenwerking met en ondersteuning van de lokale bevolking centraal staat.

De Jane Goodall projecten in Afrika worden uitgevoerd met hulp van de lokale bevolking die hierdoor een duurzame omgeving voor zichzelf creëren. Ooit gestart in Gombe is het Jane Goodall Instituut inmiddels actief in o.a. de Republiek Congo, de Democratische Republiek Congo, Guinee, Senegal en Oeganda. Lees hier meer over onze projecten in Afrika.

Roots & Shoots

Ook het Roots & Shoots jongerenprogramma, dat in Jane Goodall in 1991 startte met een groepje Tanzaniaanse studenten, is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd netwerk van bijna 150.000 jongeren in meer dan 130 landen. Lees hier meer over Roots & Shoots in Nederland.

Bekijk hier een uitgebreide biografie van Jane Goodall. Of vraag onze spreekbeurt informatie aan.

chimpanzee-release-1b

jane-with-chimpanzee-1b

jane-with-chimpanzee-hand-1b

jane-with-chimpanzee-group-1b

Maak een verschil, begin meteen en steun het Jane Goodall Instituut!