v.l.n.r.  Susanne Keulaerds, Karin Bloem, Ad Jan Brouwer, Door Plantenga,  Maaike Veen,  Linda van Hage, Steven van Vliet

Photo credits: Roy Borghouts Fotografie

Het Jane Goodall Instituut Nederland maakt deel uit van een wereldwijde organisatie met 32 Jane Goodall kantoren, tientallen projecten in Afrika en meer dan 5000 Roots & Shoots projecten.

De  Nederlands organisatie bestaat uit een country manager, een vrijwillig bestuur en een grote groep enthousiaste vrijwilligers.

Stichting het Jane Goodall Instituut bestuursleden 

Naam: Karin Bloem
Functie: Voorzitter

Achtergrond en motivatie: Van 1995 tot 2007 woonde ik met mijn man en drie jonge kinderen in Kenia. In die tijd gingen wij vaak de natuur in en op safari. In deze periode heb ik een safaribedrijf opgericht en heb op die manier veel mensen kunnen laten genieten van al het moois dat Afrika te bieden heeft.  Door het leven in Afrika heb ik een enorme passie voor de natuur gekregen en die deel ik graag met anderen.  En door mijn vele reizen en werk heb ik van heel dichtbij ervaren hoe kwetsbaar de natuur is. Ik wil graag een bijdrage leveren aan de bescherming van chimpansees en het behoud van de natuur en meehelpen om de boodschap van Jane Goodall verder uit te dragen. Samenwerking met vrijwilligers en andere organisaties is daarbij de sleutel tot succes.

Naam: Door Plantenga
Functie: Secretaris

Achtergrond en motivatie: “Ik heb 15 jaar in Afrika gewoond, in Botswana, Ghana en Rwanda. In deze landen ben ik me bewust geworden van het belang van de bescherming van de natuur. In Ghana en Rwanda heeft  de massale ontbossing desastreuze gevolgen voor de natuur en de leefgebieden van dieren. Met name in Rwanda was ik direct betrokken met werk voor apen, zowel gorilla’s als chimpansees en groeide mijn fascinatie voor primaten. Het gedachtengoed van Jane Goodall is actueler dan ooit en ik zie het van groot belang haar ideeen en acties voor de chimpansees en hun leefgebieden zo breed mogelijk bekend te maken en zoveel mensen als mogelijk te activeren om hier een bijdrage aan te leveren. Hoe wereldwijd het probleem ook is, elk individu kan zijn eigen steentje bijdragen aan een leefbaardere wereld waarin mensen en natuur in grotere harmonie zijn”.

Naam: Steven van Vliet
Functie: Bestuurslid

Achtergrond en motivatie: Mijn werkzame ervaring ligt merendeels bij grote organisaties waar Corporate Social Responsibility prominent op de agenda staat. Vanuit diverse rollen, heb ik veel kunnen reizen en kennis gemaakt met uiteenlopende naturen en culturen. En met name in Namibië, Zimbabwe, Mozambique en Zuid Afrika heb ik mij kunnen verwonderen over de schoonheid van de natuur in Afrika. In ‘mijn’ wereld van energie en afval staan klimaat en natuurbehoud centraal.
Die wereld begint bij ons energieverbruik thuis. En relateert via bijvoorbeeld CO2-uitstoot en grondstoffenwinning ook aan die ene chimpansee in zijn natuurlijke leefomgeving. Was Jane Goodall niet de meest relevante spreker op de Klimaatconferentie in Parijs in 2015? In deze Bestuursrol wil ik mijn bijdrage leveren aan de duurzame wereld van mijn kinderen en eventuele kleinkinderen waarin een grote biodiversiteit gegarandeerd is.

Naam: Ad Jan Brouwer
Functie: Penningmeester

Achtergrond en motivatie: Het is mijn persoonlijke missie de wereld mooier te maken. In mijn werk richt ik me op het vergroten van de bevlogenheid van mensen in organisaties en op wat organisaties doen voor de wereld. Wij kunnen alleen bestaan dankzij de wereld en de dieren, planten en natuurlijke bronnen erin. Door de groei van de mensheid komt dit in het gedrang. Jane Goodall geeft met haar stichting de apen en hun leefomgeving een stem. In Afrika heb ik gezien hoe in de modder wentelende wrattenzwijnen een kleine pool laten ontstaan waar groter wild naar toe komt er zich in wentelt waardoor de pool groter wordt en een kleine vijver ontstaat. Samen met alle donateurs, adoptanten en vele vrijwilligers bouwen is het mijn doel hun leefgebied te beschermen en uit te bouwen tot een welvarend gebied voor de apen en andere dieren. Het voelt als een voorrecht om daar aan bij te mogen dragen.