Wie zijn wij

Het Jane Goodall Instituut Nederland maakt deel uit van een wereldwijde organisatie met 32 Jane Goodall kantoren, tientallen projecten in Afrika en meer dan 5000 Roots & Shoots projecten.

De  Nederlands organisatie bestaat uit een country manager, een vrijwillig bestuur en een grote groep enthousiaste vrijwilligers.

bestuur-coo%cc%88rdinator-jgi-nl1

(v.l.n.r. Maaike Veen, Door Plantenga, Karin Bloem, Steven van Vliet, Babette Alfons en Patrick van Veen)

 Stichting Jane Goodall Instituut

Bestuursleden Stichting Jane Goodall Instituut :
Karin Bloem – Voorzitter
Ad Jan Brouwer –  Penningmeester
Door Plantenga – Secretaris
Steven van Vliet – Bestuurslid
Maaike Veen – Bestuurslid


Patrick van Veen –  Voorzitter bestuur Jane Goodall Institute Global

Persoonlijke verhalen

Naam: Karin BloemFunctie: Voorzitter

Achtergrond en Motivatie: Van 1995 tot 2007 woonde ik met mijn man en drie jonge kinderen in Kenia. In die tijd gingen wij vaak de natuur in en op safari. In deze periode heb ik een safaribedrijf opgericht en heb op die manier veel mensen kunnen laten genieten van al het moois dat Afrika te bieden heeft.  Door het leven in Afrika heb ik een enorme passie voor de natuur gekregen en die deel ik graag met anderen.  En door mijn vele reizen en werk heb ik van heel dichtbij ervaren hoe kwetsbaar de natuur is. Ik wil graag een bijdrage leveren aan de bescherming van chimpansees en het behoud van de natuur en meehelpen om de boodschap van Jane Goodall verder uit te dragen. Samenwerking met vrijwilligers en andere organisaties is daarbij de sleutel tot succes.

Naam: Ad Jan BrouwerFunctie: Penningmeester

Achtergrond en motivatie: Het is mijn persoonlijke missie de wereld mooier te maken. In mijn werk richt ik me op het vergroten van de bevlogenheid van mensen in organisaties en op wat organisaties doen voor de wereld. Wij kunnen alleen bestaan dankzij de wereld en de dieren, planten en natuurlijke bronnen erin. Door de groei van de mensheid komt dit in het gedrang. Jane Goodall geeft met haar stichting de apen en hun leefomgeving een stem. In Afrika heb ik gezien hoe in de modder wentelende wrattenzwijnen een kleine pool laten ontstaan waar groter wild naar toe komt er zich in wentelt waardoor de pool groter wordt en een kleine vijver ontstaat. Samen met alle donateurs, adoptanten en vele vrijwilligers bouwen is het mijn doel hun leefgebied te beschermen en uit te bouwen tot een welvarend gebied voor de apen en andere dieren. Het voelt als een voorrecht om daar aan bij te mogen dragen.

Naam: Door PlantengaFunctie: Secretaris

Achtergrond en motivatie: “Ik heb 15 jaar in Afrika gewoond, in Botswana, Ghana en Rwanda. In deze landen ben ik me bewust geworden van het belang van de bescherming van de natuur. In Ghana en Rwanda heeft  de massale ontbossing desastreuze gevolgen voor de natuur en de leefgebieden van dieren. Met name in Rwanda was ik direct betrokken met werk voor apen, zowel gorilla’s als chimpansees en groeide mijn fascinatie voor primaten. Het gedachtengoed van Jane Goodall is actueler dan ooit en ik zie het van groot belang haar ideeen en acties voor de chimpansees en hun leefgebieden zo breed mogelijk bekend te maken en zoveel mensen als mogelijk te activeren om hier een bijdrage aan te leveren. Hoe wereldwijd het probleem ook is, elk individu kan zijn eigen steentje bijdragen aan een leefbaardere wereld waarin mensen en natuur in grotere harmonie zijn”.

Naam: Steven van VlietFunctie: Bestuurslid

Achtergrond: Ik ben bedrijfseconoom, getrouwd en heb 3 bijna-tieners in huis. Mijn werkzame ervaring ligt merendeels bij het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten voor nieuwe (en opkomende) markten. Vanuit die rol heb ik veel gereisd en kennis gemaakt met uiteenlopende naturen en culturen. Privé heb ik mij vooral in de Zuid Afrikaanse landen mogen verwonderen over het dierenrijk en de natuur.

Motivatie/Missie: Ruim 20 jaar nu ben ik actief in de wereld van (duurzame) energie en sinds kort die van afval/circulaire economie. Klimaat en natuurbehoud staan daarin centraal. Die wereld begint bij ons energieverbruik thuis maar linked via bijvoorbeeld CO2 uitstoot en grondstoffenwinning ook aan die ene chimpansee in zijn natuurlijke leefomgeving. Was Jane niet de meest relevante spreker op de Klimaatconferentie in Parijs in 2015? In deze rol hoop ik mijn bijdrage te leveren aan de groene en duurzame wereld van mijn kinderen en kleinkinderen inclusief een grote diversiteit aan planten en dieren wereldwijd.

Naam: Patrick van VeenFunctie: Voorzitten Jane Goodall Institute Global

Achtergrond: Apen zijn een belangrijk onderdeel van mijn dagelijks werk, als gedragsbioloog probeer ik mensen iets te leren over ons eigen gedrag en door het bestuderen van apen. Sinds 2002 heb ik mijn eigen bedrijf dat zich bezig houdt met trainingen, onderzoek en publiceren over ons oergedrag.

Motivatie: Sinds 2008 ben ik betrokken bij het Jane Goodall Instituut, als bestuurslid in Nederland en sinds 2013 als Global bestuurslid. Als student was ik al geïnspireerd door het onderzoek van Jane dat van ontzettend groot belang is voor onze kennis over chimpansees. Maar ik ben me ook bewust hoe belangrijk het is dat we alles er aan doen om deze chimpansees en hun leefgebieden te beschermen. Het is voor mij belangrijk om daar een bijdrage aan te kunnen leveren.