Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Email*
Phone*
Contact Address
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

Opvangcentra

Congo-Brazzaville

Chimp Rehab Centre

In Congo-Brazzaville ondersteunen we het Chimp Rehab Centre in het Tchimpounga Nature Reserve. Tchimpounga beslaat 129.000 hectare en bestaat zowel uit regenwoud als savanne. Net als op Ngamba Island komen hier chimpansees terecht die zijn gered uit de handen van stropers, handelaren of mensen die chimpansees illegaal als huisdier houden. 

Sinds 1992 zijn er in Tchimpounga meer dan 200 chimpansees opgevangen. Voor iedere chimpansee die hier binnenkomt, wordt een individueel verzorgingsplan opgesteld. Dankzij de uitstekende reputatie van het Chimp Rehab Centre ontvangt en verzorgt het centrum ook andere bedreigde dieren, zoals mandrillen, meerkatten, pangolins en allerlei vogels en reptielen. Sommige van deze soorten zijn weer succesvol geherintroduceerd in het wild, waaronder mandrillen die vervolgens ook weer kleintjes hebben gekregen in het wild.

Het Tchimpounga Chimp Rehab Centre is ook actief op het gebied van educatie, publieksvoorlichting en preventie. Zo is er op hun initiatief een speciaal tv-programma ontwikkeld, getiteld Super Kodo, om kinderen bewust te maken van de bescherming van wildlife. Daarnaast heeft het centrum, net als in Kibale National Park in Oeganda, een eigen team met Eco-Guards en een speurhondenteam die de strijd aangaan met stropers.

Oeganda

Ngamba Island

In Oeganda ondersteunen we het chimpansee opvangcentrum op Ngamba Island. Hier worden chimpansees opgevangen en verzorgd die zijn gered uit de handen van stropers, handelaren of mensen die chimpansees illegaal als huisdier houden. Vaak zijn deze dieren gewond en of getraumatiseerd. 

Ngamba Island is een tropisch oerwoud ter grootte van 95 hectare. Hier leven de chimpansees in een veilige, semi-wilde omgeving. Ze kunnen de hele dag rondzwerven en foerageren op het eiland, maar hun dieet wordt ook meerdere keren per dag aangevuld door verzorgers. Daarnaast is er een volwaardige dierenartsenkliniek en er zijn nachtverblijven waar ze terecht kunnen — als ze dat willen. 

Helaas kunnen chimpansees die in gevangenschap leven niet meer helemaal terug de wildernis in. Hun leven op Ngamba Island lijkt wel veel op hoe chimps in het wild leven. Op Ngamba Island wonen ruim vijftig chimpansees.

Zuid-Afrika

Chimp Eden

In Zuid-Afrika leven geen chimpansees in het wild, maar het Jane Goodall Institute runt er sinds 2006 wel het chimpansee opvangcentrum Chimp Eden. Hier worden chimpansees opgevangen die politie- en opsporingsdiensten in heel Afrika uit de handen van criminelen hebben weten te redden. De chimpansees die hier terechtkomen zijn zwaar getraumatiseerd: ze zijn gered uit de handel, uit circussen en nachtclubs. 

Chimp Eden ligt even ten zuiden van Nelspruit, niet ver van het wereldberoemde Kruger Park. Het is niet alleen een opvangcentrum waar chimpansees weer een chimp-waardig leven kunnen leiden, maar ook een educatief en toeristisch centrum. Dagelijks wordt Chimp Eden bezocht door scholieren, toeristen en andere geïnteresseerden. Ook loopt er een onderwijsprogramma waar kinderen uit de buurt leren over chimpansees en andere duurzaamheidsproblematiek. 

Voor alle opvangcentra die het Jane Goodall Institute steunt, geldt dat er veel aandacht is voor het welzijn van de chimpansees. Dit wordt voortdurend gemonitord met behulp van de zogenaamde Chimpanzee Welfare Index.