fbpx

Recycle4Chimps

Met je smartphones, cartridges en toners!

 

Recycle4Chimps met je smartphones, cartridges en toners!

Recycle4Chimps

Veel mensen maken gebruik van een printer thuis of op het werk. Om te kunnen printen heb je cartridges en toners nodig. Als deze leeg zijn dan kun je deze het beste recyclen in plaats van bij het gewone afval weg te gooien. Toners en cartridges horen namelijk bij het klein chemisch afval aangezien resten van tonerpoeder of inkt schadelijk kunnen zijn voor mens en milieu. Daarnaast is het goed te recyclen of kunnen ze zelfs opnieuw gevuld worden.

Waar misschien nog meer mensen gebruik van maken zijn telefoons. Telefoons horen bij elektrische apparaten en het afval ervan wordt daarom ook wel ‘e-waste’ (elektronisch afval) genoemd. We kopen met zijn allen ontzettend veel elektrische apparaten. Wist je bijvoorbeeld dat er 371 miljoen kilo elektrische apparaten in de winkels stonden in 2016? Als deze apparaten stuk gaan en worden weggegooid, dan is dat heel veel afval!

Om onze telefoons te maken zijn veel grondstoffen nodig. Waardevolle materialen die onder slechte of niet eerlijke omstandigheden worden gewonnen. Coltan wordt bijvoorbeeld gebruikt om stroom vast te houden en kobalt zit in de oplaadbare batterijen. Coltan en kobalt worden vaak gewonnen in Congo, waar veel conflicten zijn en het mijnen van coltan en kobalt draagt hier deels ook aan bij. Een ander voorbeeld is koper. Het winnen van koper wordt vaak gedaan onder slechte omstandigheden en het is slecht voor de luchtwegen. Verder komen afvalstoffen vrij die het water in het gebied vervuilen. Het winnen van grondstoffen als deze zorgen voor uitputting van de watervoorziening, ontbossing en milieuvervuiling. Niet alleen schadelijk voor de natuur en de dieren maar ook voor de mensen die daar wonen.

En dat terwijl deze waardevolle grondstoffen steeds opnieuw gebruikt kunnen worden. We moeten meer telefoons recyclen om dit te voorkomen!

Help de chimpansees en hun leefgebieden!

Recycle smartphones, cartridges en toners

Geef jouw smartphones voor Fairphone.com aan het Jane Goodall Instituut. Je kunt ze opsturen of langsbrengen op ons Jane Goodall kantoor op de
TT Vasumweg 99, 1033 SG in Amsterdam.

Stuur jouw cartridges en toners via hun website naar Eeko.nl of 123inkt.nl, geef daarbij aan dat ze voor het Jane Goodall Instituut Nederland zijn.

Via Eeko.nl kun je gratis je eigen recycle doos aanvragen voor op jouw school, sportvereniging of bedrijf van een bekende. Vertel het ons, wij sturen je een mooie poster van een chimpansee voor erop en wij zetten jouw school, club of bedrijf in het zonnetje!

Kom in actie met Pifwold

Of start je eigen actie voor de chimpansees met PIFWorld.nl. Pay it Forward en start je eigen initiatief voor het Jane Goodall Instituut! Maak een actiepagina aan op PIFWorld en activeer je vrienden en familie!

Sluit je aan bij Roots & Shoots

Zelf in actie komen voor een betere wereld? Dat kan! Hoe jong of oud je ook bent! Vraag de gratis Roots & Shoots toolkit aan op Janegoodall.nl/roots-and-shoots/ en ga zelfstandig aan de slag. Neem ook contact met ons op als je opgeleid wil worden tot heuse Roots & Shoots begeleider. Sluit je aan bij het wereldwijde jongerenprogramma van Jane Goodall en maak een positief verschil voor mens, dier en natuur.

Jouw recyclen helpt

De opbrengst van de gerecyclede items van dit festival gaan naar baby chimpansee Vienna. Vienna zijn moeder is omgekomen toen stropers hem bij haar weg haalden. Daarom heeft hij een veilig thuis en liefdevolle verzorging nodig.

Het opvangcentrum Tchimpounga in Congo geeft hem een zo chimpansee waardig bestaan en zijn menselijke verzorgster staat 24 uur per dag voor hem klaar.

Lever je smartphone(s) en/of toners en cartridges in voor de chimpansees!

Begin met ophalen!

Jij kunt zelf een verschil maken voor een betere wereld. Vraag dus aan je moeder, vader, broertje, zusje, tante, buurvrouw of de hele buurt of zij nog oude smartphones of printer cartridges en toners hebben liggen. De smartphones hoeven het niet meer te doen.

Wat is recyclen?

Als mensen hun spullen niet meer willen, gooien ze het in de prullenbak. Maar wist je dat veel van deze materialen opnieuw gebruikt kunnen worden? Met de materialen kunnen zo nieuwe spullen gemaakt worden. Dit betekent dat we minder afval hebben en er ook minder nieuwe materialen uit de natuur hoeven worden gehaald.

Waarom recyclen?

De materialen die we nodig hebben om nieuwe spullen te maken, worden uit de natuur gehaald. Zo zijn voor het maken van een nieuwe telefoon goud, zilver, nikkel en coltan nodig. Deze worden uit mijnen gehaald waar vaak sprake is van kinderarbeid. Ook worden er bossen gekapt en het milieu vervuild. Hierdoor worden veel leefgebieden van dieren en mensen bedreigd. Door materialen uit oude telefoons te halen, hoeven we dus minder nieuwe materialen uit de natuur te halen.

Wat kun je recyclen?

Heel veel grondstoffen kunnen gerecycled worden, bijvoorbeeld glas, papier, metaal, karton, en plastic. Het Jane Goodall Instituut is op zoek naar smartphones, printer cartridges en toners. Deze leveren wij in, zodat er nieuwe producten van gemaakt worden. Met de opbrengst kunnen wij de chimpansees en hun leefgebieden helpen.

Eeko recycled jouw cartridges en toners

De cartridges en toners leveren wij in bij Eeko.nl. Dit is een organisatie die ervoor zorgt dat alle printercartridges en toners een nieuw leven krijgen.

Dit zijn zowel toners en cartridges voor laserprinters als de inkjets van diverse merken zoals HP, Brother, Samsung en Lexmark, etc. Doordat de cartridges en toners worden hergebruikt, is het winnen van nieuwe grondstoffen overbodig. Dit is minder belastend voor het milieu en dus ook beter voor dieren en hun leefgebieden.

Fairphone recycled smartphones

De opgehaalde smartphones leveren wij in bij Fairphone.com. Dit is een organisatie die ‘eerlijke’ telefoons maakt.

Dit doen zijn door de telefoon zo duurzame mogelijk te ontwerpen waardoor zo min mogelijk schadelijke materialen nodig zijn. De telefoon van conflictvrije materialen te maken, met materialen die op een betere manier worden gewonnen en verwerkt. Door de makers van de telefoons beter te behandeld en goede werkomstandigheden te bieden. En door materialen uit oude telefoons te gebruiken waardoor er minder grondstoffen uit de natuur gehaald hoeven te worden. Dit is minder belastend voor het milieu en dus ook beter voor dieren en hun leefgebieden.

Koop shirts met gerecyclede plasticflessen

Wist je dat je van plastic kleding kunt maken? Waste2Wear.com doet dat en maakte shirts met mooie uitspraken van Jane. Deze shirts gemaakt met gerecyclede plastic flessen zijn te koop op janegoodall.nl/waste2wear-shirts/

Per jaar belandt ongeveer 8 miljoen ton plastic in de zee. Hierdoor worden heel veel zee     dieren- en planten bedreigd. Daarnaast duurt het honderden jaren voordat plastic vergaat. Waste2Wear gebruikt plastic niet als afval dat gedumpt moet worden, maar als iets wat kan worden hergebruikt. Van oude plasticflessen uit de oceaan maken zij nieuwe stoffen en textiel, waar weer nieuwe kleding, rugzakken, schoenen en andere producten van gemaakt worden.

Waste2Wear werkt samen met het Jane Goodall Instituut. De gehele opbrengst komt dan ook ten goede aan de chimpansees en natuurbeschermingsprojecten.

Verantwoord verzamelen van gerecyclede producten. Bekijk de Waste2wear shirts en andere mooie producten op
janegoodall.nl/shop-jane-producten/

Er zijn vele mogelijkheden om bij te dragen aan de bescherming van chimpansees en hun leefgebieden. 

Doneer een bedrag eenmalig of terugkerend. Adopteer jouw eigen chimpansee of geef een adoptie cadeau. Start je eigen actie of event en Pay it Forward. Schenk met belastingvoordeel. Neem ons op in je testament. Steun een specifiek project als grote donateur. Sluit jouw bedrijf aan bij onze samenwerkingspartners en sponsoren. Of wordt vrijwilliger!

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN