fbpx

Roots & Shoots

Hoe Roots & Shoots werkt  

Roots & Shoots hanteert de volgende stappenmethodiek

 • Kennis; om verantwoordelijk en onderricht actie te kunnen ondernemen. Hoe meer deelnemers van een probleem afweten, des te beter kan men afwegen wat noodzakelijk is om een verandering aan te brengen.
 • Compassie; dit is wat ieder Roots & Shoots project of activiteit uiteindelijk drijft. De compassie, zorg en behoefte om een verschil te maken motiveert en activeert mensen om problemen aan te pakken.
 • Actie; aan de slag! Of je nu alleen bent of met meerdere deelnemers, je neemt actie binnen het project of de activiteit welke jij zelf bedacht hebt om zo betrokkenheid en zorg voor mensen, dieren en het milieu te realiseren.

Het Roots &Shoots programma kan in 4 fases doorlopen worden;

Er is een toolkit ontwikkelt (gratis verkrijgbaar in meerdere talen) die jou als deelnemer of begeleidende volwassene kan helpen bij het opzetten en uitvoeren van jouw project.

Het team van Roots & Shoots Nederland kan jou of jullie groep bovendien bijstaan met een gratis gastles of workshop waarbij wij jullie helpen met de opzet van jullie project of activiteit.

 • Activeren; Moedig mensen aan een verschil te maken door hen te laten kennismaken met het verhaal van Dr. Jane en door hen te vertellen over andere deelnemers die door hun eigen inzet werken aan een betere wereld. Roots & Shoots Nederland kan hierbij ondersteunen met een gratis gastles.
 • Observeren; In Afrika werken ecologen en wetenschappers samen met de plaatselijke bevolking om de problemen die zij ervaren rond de bescherming van de chimpansees en hun habitat in kaart te brengen. Dezelfde methode kan ook gebruikt worden om de problemen binnen jouw gemeenschap te bepalen en oplossingen te identificeren. Roots & Shoots Nederland kan hierbij ondersteunen met een gratis workshop voor de opstart van het project.
 • Handelen; Wanneer (de lokale) problematiek helder is, kunnen de behoeftes en noodzakelijkheden binnen de gemeenschap geïdentificeerd worden. Kies een project uit die jij/jullie belangrijk vinden. Bepaal het hoofddoel en bekijk wat er allemaal nodig is om dit doel te bereiken. Maak een planning en verdeel de taken binnen de groep. Indien tussentijdse evaluatie nodig is, dan kan Roots & Shoots Nederland dit gratis bieden.
 • Vieren; Als het doel bereikt is, dan is het belangrijk om stil te staan bij hoe het project verlopen is; sta stil bij de zaken die goed maar ook minder goed verliepen en leer hiervan! Wees trots op het verzette werk en het behaalde resultaat en vier dit op jullie eigen manier!

Maak een positief verschil 

Wil jij wel een positief verschil maken voor andere mensen, dieren en het milieu maar weet je nog niet hoe? Geen probleem, je kunt het Jane Goodall Instituut ook steunen d.m.v. de volgende projecten;

 • Mobieltjes inzamelen ter recycling
 • Inktcartridges inzamelen ter recycling
 • Koop je boeken via youbedo.com. Een bepaald percentage van het verkoopbedrag kan dan afgestaan worden aan JGI Nederland en komt ten goede aan de Afrika projecten

Wat maakt R&S tot een uniek programma?

 • Roots & Shoots is opgericht door één van ‘s werelds meest bekende vrouwelijke wetenschappers van de 20steen 21ste eeuw; Dr. Jane Goodall.
 • Via Roots & Shoots projecten identificeren deelnemers problemen die hun eigen lokale leefgemeenschappen én de aarde beïnvloeden. Zij bedenken en voeren zélf projecten uit die hier een positieve verandering in aan kunnen brengen. Omdat deelnemers zelf hun projecten en oplossingen kiezen bevordert dit de intrinsieke motivatie om door te zetten.
 • Roots & Shoots combineert milieu- en humanitaire educatie met hands-on actie.
 • Roots & Shoots bevordert het begrip van verschillende culturen, gemeenschappen, religies en achtergronden vanuit het wereldwijde netwerk.
 • Roots & Shoots is het enige programma dat alle drie de gebieden van mensen, dieren en het milieu omvat.
 • Roots & Shoots is flexibel en makkelijk aan te passen binnen verschillende landen en culturen.
 • Je kunt werken aan het opbouwen van een (inter)nationaal netwerk en jouw leadership skills.
 • Unieke mogelijkheden om deel te nemen aan internationale uitwisselingsprojecten tussen verschillende Roots & Shoots landen, de jaarlijkse think tank in Windsor, Engeland en studiereizen.

Word lid en maak een verschil!

Lid worden van dit wereldwijde netwerk? Dat kan! Meld je aan als deelnemer of als begeleider.

Start Roots & Shoots, begin meteen en meld je aan!

Je krijgt dan toegang tot een toolkit en een online cursus, maar ook ondersteuning vanuit Roots & Shoots Nederland in de vorm van een workshop of gastles, zodat je zelfstandig een eigen Roots & Shoots actie op kunt zetten of begeleiden. Ook kunnen wij jou in contact brengen met het wereldwijde netwerk van andere Roots & Shoots groepen.

Om je aan te melden en voor meer informatie, mail ons op rootsandshoots@janegoodall.nl of vul het formulier in.

Start Roots & Shoots, begin meteen en meld je aan!

more-about-jane

Lees hier het laatste Roots & Shoots nieuws

ROOTS & SHOOTS NIEUWS

 • Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!
 • Verborgen veld om TL vinkje uit te zetten
 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Lees hier het laatste Roots & Shoots nieuws

ROOTS & SHOOTS NIEUWS