fbpx

Roots & Shoots at home

Doe mee met de palmolie challenge!

Welke gevolgen heeft palmolie voor de natuur?

Voor het maken van palmolie worden bossen gekapt. Door het kappen van bossen raken dieren zoals de chimpansee hun leefgebied kwijt. Maar wist je dat ontbossing er ook voor zorgt dat pandemieën zoals COVID-19 vaker voor zullen komen? Doe mee met de palmoliechallenge en verduurzaam jouw huishouden.

Doordat dieren hun leefgebied kwijt raken komen mensen en dieren steeds vaker met elkaar in contact. Een virus als COVID-19 ziet dan kans om over te springen van dieren op mensen. Als het kappen van bossen zoveel nadelen heeft, waarom doen we dat dan nog steeds? Een belangrijke reden voor het kappen van grote delen tropisch oerwoud is de productie van palmolie.

palmolie challenge

Palmolie wordt gemaakt van de vruchten van de oliepalm. Deze boom groeit het liefst in tropische gebieden. En omdat palmolie zo goedkoop is, vind je het in heel veel producten in de supermarkt. Je eet het bijna elke dag. Palmolie zit in pindakaas, chocoladepasta, boter, koekjes, pizza, sauzen, chips en nog veel meer. Zelfs in shampoo en zeep zit palmolie. Om er voor te zorgen dat minder tropisch oerwoud gekapt wordt is het dus belangrijk dat we met z’n allen minder palmolie gaan eten.

Het verhaal van Lois

Lois oerangoetan palmoliechallenge

Lois de orang-oetan uit Indonesië © Lara Nellissen, #@orangutansofsuaq

Dit is Lois 😊 Hij is tien jaar oud en leeft in de bossen van Indonesië. Sinds kort is hij groot genoeg om alleen zijn voedsel te vinden. Daarvoor gaat hij op zoek naar een nieuw stuk bos 🌴 Die zijn er nog wel maar steeds minder, omdat bomen worden gekapt voor palmolie plantages.

Doe mee met onze Roots & Shoots palmolie challenge en zorg ervoor dat er voldoende bos voor Lois overblijft 💪💚

De komende twee weken gaan we hier met Roots & Shoots mee aan de slag en leggen wij je uit hoe je dat doet. Volg ons ook op Instagram en TikTok voor meer updates! Scroll naar beneden om aan de opdrachten te beginnen.

Roots & Shoots at home: palmolie
Roots & Shoot at home: palmolie infographic

Opdracht 1. 

Inmiddels weten jullie als het goed is iets meer over palmolie, waar het vandaan komt en in hoeveel producten het nu eigenlijk zit, van chocopasta tot aan shampoo. Natuurlijk willen we liever geen palmolie eten, laat staan op ons hoofd smeren. Dus ik zou zeggen: ‘Aan de slag met onze opdracht van de week!’

De opdracht

palmolie challengeKijk in je koelkast of keukenkastje en inspecteer grondig alle producten die je kunt eten. Zie je bij ingrediënten staan dat er palmolie in zit? Schrijf dit product dan op en deel je eindresultaat met ons op social media.

Doordat jullie zoveel mogelijk jullie resultaten met ons te delen, komen we er met elkaar achter of we veel palmolie consumeren. Volgende week haken wij hier dan op in door een aantal heerlijke palmolie-vrije producten met jullie te delen én ook geven wij tips om makkelijker palmolie-vrije boodschappen te doen. Dus hopelijk ben jij net als ons enthousiast en draag jij deze week je steentje bij door mee te doen met de weekopdracht!

Je mag jouw lijstje met producten opsommen als reactie of er een foto van maken en deze vervolgens met ons delen 0p social media of e-mail. Ook wanneer je geen producten hebt gevonden horen we dit graag van je. Kijk in dat geval ook even in je badkamer op de achterkant van de zeep- en shampoo flessen. Misschien vind je daar nog iets?

Opdracht 2

Hoe zorg je ervoor dat je de juiste producten uitkiest, zonder dat je bijdraagt aan het kappen van bomen, opwarming van de aarde en het dierenleed dat hiermee gepaard gaat? Je kunt natuurlijk altijd naar de ingrediënten van het product kijken, die op het etiket staan vermeld. Maar wist je ook dat er keurmerken bestaan?

Een keurmerk geeft aan dat een product aan bepaalde eisen en voorwaarden voldoet. Zo kan een keurmerk bijvoorbeeld aantonen dat een bepaald product duurzame palmolie bevat of zelfs helemaal vrij is van palmolie. Dit helpt ons natuurlijk bij het verantwoord boodschappen doen. En daarmee dragen wij weer bij aan het verminderen van de boskap en dus de bescherming van de chimpansees!

Welke keurmerken kun jij vinden?

Bekijk de producten in de supermarkt of in je keukenkastje nog eens goed en deel het keurmerk dat jij hebt gevonden. Heb je ook kunnen ontdekken waar dit keurmerk voor staat? Wij zijn heel benieuwd en horen het graag!

Wat doe jij thuis om iets bij te kunnen dragen voor mens, dier of natuur? Deel jouw actie op social media en tag ons en de hastag #rootsandshootsathome. We zijn enorm benieuwd! 👏

Start Roots & Shoots, begin meteen en meld je aan!

more-about-jane

Lees hier het laatste Roots & Shoots nieuws

ROOTS & SHOOTS NIEUWS

  • Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!
  • Verborgen veld om TL vinkje uit te zetten
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Roots & Shoots inspireert jongeren om in actie te komen voor een betere wereld voor mens, dier en natuur.

Ook kunnen wij jou digitaal in contact brengen met het wereldwijde netwerk van duizenden Roots & Shoots groepen in tientallen landen. Neem vooral contact met ons op voor ondersteuning met jouw project, vragen of opmerkingen.

Meld je aan via het contactformulier om je aan te sluiten bij ons internationale Roots & Shoots netwerk en een verschil te maken!

Contact

Meld je aan via het contactformulier om je aan te sluiten bij ons internationale Roots & Shoots netwerk en een verschil te maken!

  • De nieuwsbrief houdt je op de hoogte van het laatste nieuws over chimpansees, de Jane Goodall projecten in Afrika en het Jane Goodall instituut.

Lees hier het laatste Roots & Shoots nieuws

ROOTS & SHOOTS NIEUWS