fbpx

Roots & Shoots projecten overzicht

Roots & Shoots projecten

Bijenproject van Nabil and Mahdi

Nabil en Mahdi uit groep 7 van OBS de Piramide in Haarlem hebben zich samen ingezet op de bijen te helpen. Zij hebben samen met hun klas bloemen geplant in de hele buurt. Overal ontstonden prachtige tuinen voor de bijen! De jongens hebben zelfs samen met hun meester hun project mogen presenteren aan dr. Jane. We gaan vast nog veel horen van deze inspirerende jongens!

OBS Piet Hein – Carpy en zijn sidequack

De Poel in Amstelveen heeft last van blauwalg waardoor er veel dieren doodgaan. Dus hebben de leerlingen van OBS Piet Hein een robotkarper verzonnen! Carpy de robotkarper zwemt door de poel en eet de blauwalg op. In de buik van de karper zit een filter die de blauwalg opslaat en het schone water er weer uit laat lopen. Zijn sidequack de eend zit boven water met zonnepanelen op zijn rug. Zo kan de eend met zonne-energie de karper opladen! De Poel is heel groot dus gaan er meerdere karpers moeten rondzwemmen om alle blauwalg weg te halen. Gelukkig kunnen we rekenen op Carpy.

Het voedselbankproject van Anna

Het voedselbankproject van Anna 

Vier klassen van de Spinoza Lyceum in Amsterdam hebben voedsel ingezameld voor de lokale voedselbank. Ze hebben folders verspreid in de wijk met de vraag of mensen wat eten of andere producten konden missen. Later hebben de leerlingen al deze dingen opgehaald om pakketten van te maken om te doneren aan de voedselbank. Ze hadden genoeg verzameld om 20 dozen te vullen!

basisschool de parel - R&S NL

Basisschool de Parel groep 8 – met de juf in actie

De juf van groep 8 op basisschool de Parel in Wapenveld is groot fan van Jane Goodall. Zó groot zelfs dat ze op stropers jaagt op het schoolplein, en het liefst een klas vol aapjes zou adopteren! Haar leerlingen proberen haar uit te leggen dat geld inzamelen voor het Jane Goodall Instituut door koekjes bakken of een sponsorloop organiseren een betere manier zou zijn om de aapjes te helpen. Ze zijn begonnen met het opruimen van hun omgeving om op die manier een verschil te maken voor een betere en schone wereld. Zoals de leerlingen van de Parel zeggen: ‘Samen staan we sterk, net zo sterk als de fantastische bonobo’s! Jij helpt toch ook mee?’

Bijenhotel van IKC Carousel

IKC Carrousel uit Zevenaar hebben wel een hele creatieve manier verzonnen om problemen in hun omgeving aan te pakken. Zij zien dat er te weinig groen in hun omgeving is en daardoor te weinig mogelijkheid voor bijen om te kunnen leven. Dus hebben zij een bijenhotel ontworpen in Minecraft!

Hier leven mens, dier en natuurlijk samen alsof het een grote woonwijk is. Het hotel bevat veel groen, veel ruimte en ook korven voor bijen, maar ook andere dieren zijn van harte welkom. Wij zouden er nu al willen wonen!

 

Mozarthofschool

De leerlingen van VVB-C van de Mozarthof voor speciaal onderwijs in Hilversum kijken iedere dag samen naar ‘De dag van vandaag’. Zij hebben een project gestart waarbij de een verschil willen maken voor mens, dier en natuur in hun omgeving. Zo hebben ze gedacht aan zonnepanelen, huisjes voor egels, en regentonnen die de moestuin kunnen besproeien. Er is duidelijk al veel kennis aanwezig bij de leerlingen, omdat ze voor de Vlaamse reuzen van de school zorgen.

De leerlingen zijn druk bezig met het uitwerken van al hun ideeën en hebben hier een prachtig filmpje van gemaakt dat ze helemaal zelf gemonteerd hebben! Ze zijn erg trots op zichzelf en wij natuurlijk ook!

KlA4 R&S milieukrant

KLA4 – de Milieukrant

Groep 8 van basisschool KLA4 heeft een milieukrant gemaakt vol met tips en tricks over hoe we ons milieu kunnen verbeteren. Het staat vol met informatie over hoe we de plastic soep kunnen aanpakken, informatie over voedselverspilling, en hoe het afbreken van afval werkt. Plus er staan ook nog leuke puzzels en spelletjes in. Daarnaast hebben ze ook een opruimactie op het schoolplein georganiseerd!

Brede school de Lindenhoeve – Save the Panda!

Groep 7/8 van basisschool de Lindenhoeve hebben hun eigen politieke partij opgericht! Voor het thema ‘Wereldproblemen oplossen’ werden in de klas verschillende partijen gemaakt die een wereldprobleem aanpakte. Met filmpjes en posters werd een ware campagne gevoerd en uiteindelijk werd er gestemd. De winnaar was de ‘Save the Panda partij’ die focuste op het planten van bamboebossen, zodat deze mooie dieren niet uitsterven.

Bewustzijn in Pieterburen

De leerlingen van Hogeland College in Uithuizen gingen aan de slag met Roots & Shoots om zich in te zetten voor het natuurgebied Eems-Dollard bij de Waddenzee. Samen met het zeehondencentrum Pieterburen vergrootte zij lokaal bewustzijn over de zeehonden in het gebied. Ze maakten permanenten educatieve displays bij de pont naar de Waddeneilanden. Op deze manier kunnen zowel de lokale bewoners als (inter) nationale toeristen worden geïnformeerd over het unieke karakter van dit natuurgebied. Veel leerlingen keerden terug naar hun voormalige basisschool om zelf presentaties te geven over het gebied.

Milieujournaal Koningin Emmaschool

Tess en Luna van de Koningin Emmaschool hebben een eigen milieujournaal opgezet! Tijdens de (Corona-proof) uitzending krijgt de kijker tips en tricks over hoe ze milieubewuster kunnen zijn. De kijkers worden uitgebreid betrokken in het journaal door in te bellen, appen, en door vragen te beantwoorden.

Ook wordt expert Roos geïnterviewd, zodat de kijkers goed snappen hoe een ware expert in het dagelijks leven omgaat met problemen in hun omgeving. Samen besluiten de presentatrices een nieuwe gewoonte op te pakken om vaker met de fiets te gaan en veel op te ruimen in de omgeving. Aan het einde mag één gelukkige beller volgende keer naar de studio komen, omdat hij zulke goede ideeën had. Daar zijn wij natuurlijk wel een beetje jaloers op.

Bijenhotelletjes bij de Klup

Gonny van ontmoetingscentrum de Klup uit Apeldoorn zet zich in om jongeren met een beperking te motiveren om een verschil te maken. Met behulp van het Roots & Shoots programma startte zij een project met mensen die een verstandelijke beperking, autisme en niet aangeboren hersenletsel hebben. Samen maakten zij bijenhotelletjes! Op deze manier komen er steeds meer bijen in hun omgeving. Ook worden de hotelletjes verkocht en de opbrengst wordt gedoneerd aan het Jane Goodall Instituut. Wat een mooie actie!

 

Start Roots & Shoots, begin meteen en meld je aan!

more-about-jane

Lees hier het laatste Roots & Shoots nieuws

ROOTS & SHOOTS NIEUWS

Internationale Roots & Shoots projecten

Würmranger

De Roots & Shoots groep in Munchen, Duitsland hebben zichzelf de Würmrangers genoemd. Op deze manier laten ze weten wat ze doen: natuurbelevenissen en natuurbehoud in hun omgeving en voor hun rivier. De groep bestaat uit kinderen en jongeren van leeftijd 6 tot 16, en wat volwassen begeleiders. Iedereen is welkom, en jong en oud werken samen. 

Als groep doen de Würmrangers verschillende projecten met als doel biodiversiteitsonderzoek, natuurbehoud en renaturatie, participatie en public relations. Door kinderen de natuur in te laten trekken hopen ze bewustwording te creëren. En met succes: ze hebben veel resultaten geboekt, zoals een award voor het milieu en het planten van meerdere eilandjes voor groepen kinderen!

Olivia Mandle

Olivia is 13 jaar oud en komt uit Barcelona, Spanje. Ze is een activiste voor de planeet en dieren, en zet zich voornamelijk in voor oceanen. Ze creëerde de Jelly Cleaner, een soort net dat ze achter zich aan trekt op haar paddleboard of achter een boot. Hiermee haalt ze microplastics uit de zee! Ook is ze meerdere campagnes gestart waarbij ze handtekening inzamelde voor een beter leven voor dolfijnen in gevangenschap. 

Olivia ontving de titel ‘mini heldin’ van het Jane Goodall Instituut en wij snappen wel waarom! Ze is een inspiratie voor ons allemaal. Meer informatie over Olivia en haar projecten en petities kan je vinden op: https://oliviamandle.com/

Damers First School

Tijdens de European Roots & Shoots meeting in November mochten wij kennis maken met Chloe uit het Verenigd Koninkrijk. Zij was hier om haar school, de ‘Damers First School’, te presenteren. Haar hele school zet zich namelijk in voor Roots & Shoots! Elk kwartaal doet iedere klas een Roots & Shoots pledge om mens, dier, en natuur te helpen. Elke pledge is gelinkt aan één (of meerdere) van de UN Sustainable Development Goals. Chloe’s klas heeft bijvoordeeld vogelsvoeders gemaakt en planten en bomen in de schooltuin geplant. In een ander jaar hebben ze voor vissen moeten zorgen en hebben ze de composthoop van de school beheerd. Chloe is nu ‘Junior Governor’ van het programma op Damers First en hoopt zo andere kinderen te inspireren om minder plastic te gebruiken en meer te recyclen. 

Sluit je aan projecten

Pay it forward 

Op Pifworld.com kan je mooie crowdsource acties beginnen! Denk hierbij aan jezelf laten sponsoren voor een hardloopwedstrijd of aandacht vragen voor een belangrijk project. PIF staat namelijk voor ‘pay it forward’ dus ‘geef het door’. Project Chimp, een project van fotografie studenten die naar Tanzania trokken, is een heel goed voorbeeld. Met hun Project CHIMP hebben zij prachtige foto’s gemaakt om aandacht te vragen voor de situaties van chimpansees in het wild. Hiermee hebben zij geld opgehaald via Pif World om de chimpansees te steunen!

Start jouw eigen PIF actie hier!

Recycle4chimps

Met Recycle4chimps kan iedereen zich inzetten voor de chimpansees. Door jouw cartridges, toners en telefoons te recyclen via Eeko maak jij het verschil! Door de grondstoffen in jouw smartphone, cartridges en toners te recyclen hoeven er minder materialen uit de natuur worden gehaald.Daarnaast gaat een deel van de opbrengst van de gerecyclede materialen naar het Jane Goodall Instituut Nederland en draag jij dus bij aan de bescherming van chimpansees en hun leefgebieden.

Kijk hier hoe jij ook kan recyclen4chimps!

Geef platform

Via Geef.nl kan jij je inzetten voor de chimpansees met een actie of een donatie. Zo heeft Shalita zich laten sponsoren toen ze de marathon van Rotterdam te lopen. Of kan je doneren aan het Kimbale snare removal project of bijdragen aan ons Chimp Eden project om mooie verblijven te bouwen voor onze chimpansees. Iedereen kan helpen dus start een actie en activeer je vrienden en familie!

Collecteer of start een actie hier! 

 

Maak een verschil, begin meteen en steun het Jane Goodall Instituut!