fbpx

Spreekbeurt en werkstuk

Hou een spreekbeurt voor je klas en laat zo je klasgenoten weten over Jane Goodall en de chimpansees. Of schrijf een werkstuk om meer te weten te komen over Jane, haar  onderzoek in Tanzania en de chimpansees.

Maak een verschil, begin meteen en steun het Jane Goodall Instituut!

Wil je dat wij bij jouw op school iets komen vertellen of samen met jou en jouw klasgenoten het Roots & Shoots programma van Jane komen doen? Neem contact met ons op.

Jane Goodall

Jane Goodall vertrok in de zomer van 1960 als 26-jarige uit Engeland om aan de oevers van Lake Tanganyika in het huidige Tanzania de nog vrijwel onbekende chimpansees te bestuderen. Ze had niet veel meer bij zich dan een notitieblok en een verrekijker.

Jane’s onderzoek in Tanzania werd baanbrekend zou veel succesvoller worden dan men had kunnen bedenken. Met haar geduld, doorzettingsvermogen en karakteristieke optimisme wist ze het vertrouwen van de chimpansees te winnen en kreeg ze toegang tot de wereld van deze aandoenlijke, soms vreemde maar herkenbare wezens. Wereldwijd raakten mensen via haar onderzoek gefascineerd door deze meest aan de mens verwante diersoort.

In 1986 kwam een omslag in haar leven. Tijdens een conferentie hoort ze over de in rap tempo afnemende chimpansee populaties in Afrika en ook vanuit een vliegtuigje op weg naar Gombe ziet ze hoe het leefgebied van chimpansees in korte tijd is weggekapt. Ze besluit haar geliefde Gombe te verlaten om wereldwijd voorlichting te geven rond de bescherming van onze kwetsbare natuur op onze planeet.

Vandaag de dag reist Jane Goodall nog steeds driehonderd dagen per jaar de wereld rond en geeft zij voor uitverkochte zalen lezingen, waarbij zij het publiek bewust van de bedreigingen voor de natuur en boeit zij haar publiek met inspireren verhalen en haar schat aan ervaring. Steeds weer spoort ze mensen aan hun steentje bij te dragen aan een betere wereld.

Het Jane Goodall Instituut zet zich in voor de bescherming van de bedreigde chimpansees. Typerend hierbij is de holistische aanpak, waarbij samenwerking met en ondersteuning van de lokale bevolking centraal staat.

De Jane Goodall projecten in Afrika worden uitgevoerd met hulp van de lokale bevolking die hierdoor een duurzame omgeving voor zichzelf creëren. Ooit gestart in Gombe (1994) is het Jane Goodall Instituut inmiddels actief in o.a. de Republiek Congo, de Democratische Republiek Congo, Guinee, Senegal en Oeganda.

Ook het Roots & Shoots, dat in Jane Goodall in 1991 startte met een groepje Tanzaniaanse studenten, is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd netwerk van bijna 150.000 jongeren in meer dan 130 landen.

Annabel haalde een 9.6!

Trots zijn wij op Annabel haar werkstuk en spreekbeurt waar ze een terechte 9,6 voor heeft behaalt!

Annabel:

“Het was echt een eer om zo’n inspirerende vrouw te ontmoeten! Jane is mijn held omdat ze zoveel voor het natuur en voor mensen heeft gedaan.

Ik heb een werkstuk over haar gemaakt en ook een spreekbeurt over haar gehouden. Ik heb mijn werkstuk aan mijn klas laten zien en bij mijn spreekbeurt heb ik mijn klas over het verschil die Jane heft gemaakt verteld. Als ik later groot ben wil ik net zoals haar worden!”

 

RoyBorghoutsFotografie-180524-JaneGoodall-052 (1)

chimpanzee-release-1b

jane-with-chimpanzee-1b

jane-with-chimpanzee-hand-1b

jane-with-chimpanzee-group-1b

Maak een verschil, begin meteen en steun het Jane Goodall Instituut!