fbpx

Wat is Roots & Shoots?

Wat is Roots & Shoots?

Het Roots & Shoots programma is gebaseerd op de overtuiging van Dr. Jane Goodall (en velen wereldwijd met haar!) dat ieder individu, iedere dag een positief verschil kan maken voor de wereld. Uit deze overtuiging is het Roots & Shoots jongerenprogramma ontstaan.

Op dit moment is het Roots & Shoots programma in meer dan 65 landen actief en vormt het een wereldwijd netwerk waarin Roots & Shoots deelnemers met elkaar samenwerken om een positief verschil te maken.

Roots & Shoots ontstond in Tanzania

In 1991 werd Dr. Jane Goodall bij haar huis in Dar es Salaam Tanzania benaderd door een groep lokale jongeren. Tijdens hun bezoek vertelden zij haar over de problemen die zij om hen heen zagen: wilde dieren die uit de bossen gevangen werden om als vlees op de lokale markt verkocht te worden, grootschalige ontbossing en de lokale bevolking die vaak niet voldoende eten of drinken had, maar ook geen medicijnen of de mogelijkheid om naar school te gaan. Deze jonge mensen wilden heel graag iets doen aan deze grote problemen maar wisten niet hoe, zij hadden het gevoel dat deze problemen té groot waren om zelf op te lossen.

Problemen zelf aanpakken

Na een dag met Dr. Goodall hierover gepraat te hebben kwamen zij met een idee hoe zij deze problemen wél konden aanpakken. Als iedere persoon namelijk een klein deel van een groter probleem probeert op te lossen en genoeg andere mensen doen dit ook, dan zullen deze grotere problemen uiteindelijk ook opgelost kunnen worden! Dr. Jane Goodall is er van overtuigd dat iedere persoon, iedere dag een positief verschil kan maken voor een ander mens, een ander dier en het milieu, hoe klein ook!

Vertel het verder

Na deze dag gingen deze jongeren weer terug naar huis om daar anderen te vertellen over dit idee. Vanaf dat moment begonnen zich overal in Tanzania clubjes met jonge mensen te vormen die op allerlei manieren de problemen in hun eigen omgeving proberen op te lossen. Hieruit is het Roots & Shoots programma ontstaan.

Iedereen maakt een verschil 

Iedereen die geïnformeerd is en waar nodig ondersteund wordt, is in staat om de wereld stukje bij beetje te veranderen. Het doel van Roots & Shoots is om gepassioneerde en empathische leiders van de toekomst voort te brengen die de wereld zo hard nodig heeft om er een betere plek van te maken voor mensen, andere dieren en de natuur. Het Roots & Shoots programma helpt mensen om de onderlinge verbondenheid tussen mensen, dieren en het milieu beter te begrijpen en om de impact van menselijk handelen hierin te begrijpen.

Hoe Roots & Shoots werkt  

Er is een toolkit ontwikkelt (gratis verkrijgbaar in meerdere talen) die jou als deelnemer of begeleidende volwassene kan helpen bij het opzetten en uitvoeren van jouw project.

Het team van Roots & Shoots Nederland kan jou of jullie groep bovendien bijstaan met een gratis gastles of workshop waarbij wij jullie helpen met de opzet van jullie project of activiteit. 

Vraag hier de toolkit of een gratis workshop aan en start gelijk met Roots & Shoots!

 

Start Roots & Shoots, begin meteen en meld je aan!

more-about-jane

Lees hier het laatste Roots & Shoots nieuws

ROOTS & SHOOTS NIEUWS

  • Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!
  • Verborgen veld om TL vinkje uit te zetten
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Maak een verschil, begin meteen en steun het Jane Goodall Instituut!