fbpx

Jane Goodall komt naar Nederland!

en Roots & Shootsers maken kans om erbij te zijn!

Jane Goodall opent het nieuwe bonoboverblijf in Ouwehands Dierenpark!

NB: Wegens de maatregelen omtrent het coronavirus is dit evenement uitgesteld. De winactie blijft open en wij zorgen voor extra digitale hulp en tips. Volg rootsandshoots.nl op instagram!

Een exclusief Roots & Shoots evenement

Woensdagmiddag 13 mei opent Ouwehands Dierenpark Rhenen een gloednieuw bonoboverblijf. Door Bonobo’s op te vangen wil het dierenpark bijdragen aan het behoud van deze diersoort. Ter ere van dit feestelijke moment heeft het Ouwehands Dierenpark onze eigen dr. Jane Goodall uitgenodigd om het verblijf te openen!

Wij willen onze Roots & Shoots achterban graag een kans geven om hier bij te zijn. Dus zit jij in groep 6, 7 of 8? Doe mee met onze prijsvraag en wie weet is jouw hele klas erbij!

Download hier de lesbrief doe mee en win!


Blijf op de hoogte

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van het evenement en de winnaars!

Bonobo door Frans Lanting
www.lanting.com

Roots & Shoots winactie

Jane vindt het belangrijk dat iedereen zich inzet voor een betere wereld. Met deze gedachte startte zij het jongerenprogramma Roots & Shoots. Ook jij kunt het verschil maken. Verzin jij het beste idee voor een positieve verandering voor mens, dier en natuur? Dan win jij voor jouw hele klas! Doe mee met onze prijsvraag en wie weet is jouw klas bij deze bijzondere middag op 13 mei.

Deze speciale winactie sluit op 3 april, Jane’s verjaardag! Geef jij Jane het beste verjaardagskado door jouw idee in te sturen?

Stuur creatief jouw idee in om in actie te komen voor mens, dier en natuur en hoe je het door jou gekozen probleem gaat oplossen. Stuur dit idee in vóór 3 april op dedagvandaag.nl/het-beste-idee. Na 3 april gaat een jury van BN’ers jullie ideeën beoordelen. De winnaars ontvangen een persoonlijk bericht.

De beste inzendingen winnen niet alleen toegang tot Ouwehands Dierenpark en het evenement, maar ook de openbaar vervoer kosten van- en naar het Ouwehands Dierenpark in Rhenen voor de hele klas.

Download hier jouw lesbrief met de voorwaarden voor jouw inzending.  Lesbrief – Ouwehands Dierenpark en Roots & Shoots

Programma

Op woensdagmiddag 13 mei zal Jane Goodall in Ouwehands Dierenpark in Rhenen haar verhaal vertellen. Jane spreekt rustig en duidelijk Engels waardoor het goed te verstaan is. Tevens zal de moderator helpen vertalen bij vragen aan Jane.

Deze korte lezing wordt gevolgd door een wandeling naar het nieuwe bonoboverblijf waar de officiële opening zal plaatsvinden. Daarna is jouw klas vrij om ook alle andere dieren in het park te bekijken.

Dit evenement is alleen toegankelijk voor jongeren uit groep 6, 7 en 8 die de winactie hebben gewonnen.

Bonobo door Fernando Tumo

Over de bonobo

De bonobo is net als de chimpansee, orang-oetang en gorilla een mensaap en dus een neefje van ons. Bonobo’s en Chimpansees hebben 99% hetzelde DNA als wij.

Bonobo’s leven in het tropisch regenwoud ten Zuiden van de Congorivier, in de Democratische Republiek Congo in Afrika. Net als alle anders mensapen wordt de bonobo met uitsterven bedreigd.

Omdat bonobo’s en chimpansees erg op elkaar lijken, werd er vroeger gedacht dat de bonobo’s een kleine chimpansee soort waren. Inmiddels weten wet dat de bonobo een aparte diersoort en zelfs nog meer op mensen lijken dan de chimpansee!

Het Jane Goodall Instituut zet zich in voor de duurzame bescherming van chimpansees en hun leefgebieden, bossen en andere wilde dieren in natuurgebieden.

Lees meer over Jane, bonobo wist je datjes en de winactie in de lesbrief en doe mee!! Download hier de Lesbrief – Ouwehands Dierenpark en Roots & Shoots

Over Ouwehands Dierenpark

Ouwehands Dierenpark is een dierentuin die bewondering voor de natuur wil stimuleren, mensen wil aanzetten tot nadenken en handelen en uitgroeien tot een toonaangevende organisatie op dit gebied.

Het is voor het voortbestaan van zeldzame en bedreigde diersoorten, zowel in de natuur als in dierenparken, van levensbelang dat deze tot voortplanting worden gebracht. Ouwehands Dierenpark werkt daarom met vele andere dierenparken samen op het gebied van internationale fokprogramma’s (EEP’s) voor bedreigde diersoorten. Zo maken ook bonobo’s hier deel van uit.

Ouwehands Dierenpark biedt in het nieuwe bonoboverblijf een plek aan negen bonobo’s, waarvan zes volwassen dieren en drie jongen.

Het Ouwehands Dierenpark ondersteunt het Jane Goodall Instituut middels een donatie voor het Tchimpounga opvangcentrum. Dat is een van de projecten in Afrika die zich inzettten voor de duurzame bescherming van chimpansees en hun leefgebieden in Congo. Daarnaast ondersteunen zij ook ons Roots & Shoots programma in Nederland.

Ouwehands Dierenpark

Over Roots & Shoots 

Het Roots & Shoots jongerenprogramma is een wereldwijd netwerk dat jonge mensen uit verschillende culturen met verschillende achtergronden verenigt zich in te spannen voor een betere wereld met alles wat daarin leeft.

Jane Goodall is ervan overtuigd dat elk individu telt, elk individu een rol te spelen heeft en elk individu een verschil maakt. Vanuit die gedachte is zij in 1991 in Tanzania begonnen met het zogenaamde Roots & Shoots programma. Bovendien gelooft Jane dat onze toekomst in handen ligt van jongeren. Het programma is opgezet om jongeren te inspireren zich in te zetten voor een betere leefomgeving. Roots & Shoots richt zich op de zorg voor mensen, dieren en het milieu.

Onze natuur is kwetsbaar en milieuvervuiling blijft een probleem. Ook mishandeling van dieren komt nog steeds voor. Het zijn maar een paar van de problemen waar we tegenaan lopen en waar we soms niets aan doen omdat we denken dat onze inzet geen verschil maakt. Roots & Shoots inspireert jongeren van kleuterschool tot universiteit, om in actie te komen voor een betere leefomgeving door zelf projecten te bedenken en op te zetten.

Over het Jane Goodall Instituut

Het Jane Goodall Instituut  streeft naar een gezond ecosysteem waarin mens, dier en milieu in duurzame harmonie bestaan. Bescherming van mensapen en hun leefgebied gaat hand in hand met verbetering van de leefomstandigheden van de lokale bevolking en stimulering van jongeren zich in te zetten voor een betere wereld.