Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Email*
Phone*
Contact Address
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

Terugblik 2023: Jane’s bezoek aan Nederland

Een jaar geleden, eind april 2023, bracht Jane Goodall een bezoek aan Nederland ter ere van het 25-jarig bestaan van het Jane Goodall Instituut Nederland. Nu, precies een jaar later en in dit bijzondere jubileumjaar waarin we samen Jane’s 90e verjaardag vieren, blikken we terug op dit bijzondere en inspirerende bezoek.

We kijken terug op een weekend vol hoop, moed en doorzettingsvermogen. Waar Dr. Jane Goodall op dag één 450 jongeren in Burgers’ Zoo inspireerde om met Roots & Shoots in actie te komen en de dag erop in het World Forum in Den Haag een uitverkochte zaal met 2.000 bezoekers toesprak. Bekijk hier de foto’s van Jane’s bezoek vorig jaar.

Roots & Shoots x SpaceBuzz: 1 jaar

Op vrijdag 28 april 2023 sprak Jane in het kader van Roots & Shoots Nederland, het jongerenprogramma van Jane Goodall, in Burgers’ Zoo in Arnhem, en kondigde ze de (internationale) samenwerking aan met SpaceBuzz, het educatieprogramma van astronaut André Kuipers, waarbij kinderen onder andere een virtual reality ervaring beleven in een raketvoertuig.

Door beide educatieve programma’s aan elkaar te verbinden, worden kinderen in groepen 7 en 8 van de basisschool geïnspireerd door de schoonheid en de kwetsbaarheid van planeet aarde en aangezet om oplossingen te verzinnen waarmee ze zelf de aarde kunnen helpen en concrete actie te ondernemen, binnen en buiten de school.

 

“Het zien van die prachtige blauwe bol in het zwarte niets doet je beseffen: deze aarde is ons thuis en daar moeten we zuinig op zijn”, zegt André Kuipers. Wanneer kinderen met eigen ogen vanuit de ruimte kunnen zien hoe mooi, maar ook hoe kwetsbaar de aarde is en de problemen van onze planeet begrijpen, willen ze meestal direct actie ondernemen. SpaceBuzz maakt de schoonheid en de kwetsbaarheid van de aarde voelbaar. Roots & Shoots biedt handelingsperspectief om aan de slag te gaan voor een betere wereld. Een ijzersterkte combinatie!

“De resultaten van een gezamenlijke pilotstudie met basisschoolleerlingen van de Titus Brandsmaschool in Hilversum hebben aangetoond dat deze combinatie van educatieprogramma’s, die ook internationaal willen gaan samenwerken, ijzersterk is”, aldus Roots & Shoots coördinator Jeanine Eleveld.

Het Jane Goodall Instituut Nederland en SpaceBuzz willen met deze samenwerking kinderen inspireren om op een positieve en actieve manier bij te dragen aan het beschermen van onze planeet. Hierdoor worden kinderen niet alleen bewust van onze planeet, maar worden ze ook betrokken en gemotiveerd om als ambassadeurs van onze planeet te fungeren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De deelnemers van het Roots & Shoots evenement, gepresenteerd door Jane’s Circle of Hope ambassadeur Auke-Florian Hiemstra, konden niet alleen Burgers’ Zoo ontdekken, maar ook een bezoek brengen aan de SpaceBuzz (waar we ook Jane Goodall zelf tegenkwamen!) en zelf aan de slag tijdens een Roots & Shoots workshop. De workshop werd voorafgegaan door een lezing van Jane Goodall, waarin Jane vertelde hoe zij haar kinderdromen heeft waargemaakt: door nooit of te nimmer op te geven en hoe ze hoop houdt in de toekomst: door en samen met jullie! Verder ging Jane in gesprek met een aantal kinderen en waren er presentaties van kinderen die al een Roots & Shoots project hebben opgezet. Een korte terugblik op deze inspirerende dag in Burgers’ Zoo:


Inspiring Hope Through Action: zet hoop om in actie!

Samen met bijna 2.000 bezoekers luisterden we de volgende dag. op zaterdag 29 april 2023, in het World Forum in Den Haag naar Dr. Jane Goodall’s inspirerende verhalen en krachtige woorden. Jane haalde in haar lezing zo ook haar banden met Nederland aan, aangezien Jane’s ontdekkingen over chimpansees in Gombe naar buiten kwamen met hulp van documentairemaker Hugo van Lawick, die samen met Jane vastlegde dat chimpansees gereedschap gebruiken, relaties onderhouden, en op nog veel meer manieren best op ons mensen lijken. Iets wat zonder beeldmateriaal lastig over te brengen zou zijn aan de wetenschap van die tijd.

Sinds haar onderzoeksjaren in Gombe, Tanzania, heeft Jane haar leven toegewijd aan het inspireren van anderen. Want, hoe klein je acties ook zijn: samen maken we het verschil! Hoop heeft Jane zeker, want samen kunnen we veel bereiken – maar de tijd is wel gekomen waar iedereen in actie moet komen: Together we can, together we will, together we must!

Jane vertelt aan interviewer Merel Westrik: “Rustiger aan doen? Ik ben bijna 90, mijn tijd begint op te raken dus ik moet juist extra vaart maken!” En die vaart zat er goed in tijdens het wervelende bezoek aan Nederland.

“What you do makes a difference. And you have to decide what difference you want to make”, aldus Jane.


Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Jane ontving nIet alleen een staande ovatie vóórdat ze begon, maar de middag kreeg, ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het Jane Goodall Instituut Nederland, een bijzondere wending. Jane werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau, voor haar tomeloze inzet om mensen wereldwijd te inspireren om het verschil te maken, en om nooit op te geven of de hoop te verliezen, zoals Jane van haar moeder geleerd heeft.

Jane Goodall ontving een koninklijke onderscheiding uit handen van Minister voor Natuur en Stikstof Christianne Van der Wal en mag zich daarmee nu officieel Officier in de Orde van Oranje-Nassau noemen. We zijn natuurlijk ontzettend trots dat Dr. Jane Goodall, oprichtster van het Jane Goodall Institute en UN Messenger of Peace, geridderd is. Welverdiend!

“In een tijd van klimaatverandering en verlies van biodiversiteit moedigt Jane Goodall ons aan om de hoop niet te verliezen, hoe groot de opgave ook is. We kunnen allemaal het verschil maken” sprak minister voor Natuur en Stikstof Van der Wal na afloop van haar lezing.


Jane’s Circle of Hope van start

Het bezoek van Jane Goodall aan Nederland heeft nog iets moois voortgebracht: de oprichting van Jane’s Circle of Hope! Een netwerk bestaande uit bekende en inspirerende Nederlanders die het werk van Jane een warm hart toedragen, haar werk willen voortzetten en anderen willen inspireren hetzelfde te doen.

Op zondag 30 april 2023 was de aftrap van Jane’s Circle of Hope en Jane was erbij! Na haar inspirerende inleiding, haar wijze levenslessen, het met elkaar delen van verhalen, emoties, zorgen en hoop, was het moment daar om het commitment te ondertekenen. Een bijzonder moment!

Jane’s Circle of Hope bestaat uit: Aniek Moonen, Jan Terlouw, Li An Phoa, Sterrin Smalbrugge, Harm Edens, Auke-Florian Hiemstra en Patrick van Veen.

Onze sponsors

Veel dank aan onze sponsors Buitenleven Vakanties, Greengiving, De Hoorneboeg en Waste2Wear voor hun bijdrage aan het event afgelopen jaar!

Foto’s: Roy Borghouts