Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Email*
Phone*
Contact Address
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

Voorzitter AdJan Brouwer over Jane’s levensmotto: “Hoop draait om actie!”

Onlangs is het jaarverslag over 2022 van het Jane Goodall Instituut Nederland gepubliceerd. Dankzij de hulp van onze donateurs, adoptanten, strategische partners en bevriende organisaties hebben we in 2022 weer belangrijke projecten kunnen realiseren. Waarvoor onze grote dank! 

Wie afgelopen jaar het nieuws volgde, zag weer veel natuurrampen voorbij komen: bosbranden, extreem hoge temperaturen, overstromingen, extreme droogte en modderlawines. Het lijkt wel alsof het elk jaar exponentieel toeneemt. Ondertussen lijken beleidsmakers het moeilijk te vinden om in te grijpen, zelfs nu het steeds duidelijker wordt dat de gevolgen van klimaatverandering vernietigend zijn.

Bestuursvoorzitter van het Jane Goodall Instituut Nederland, AdJan Brouwer, spreekt in het voorwoord van het jaarverslag over 2022 over Jane’s visie: “Inspiring Hope Through Action“.

‘The Book of Hope’

Terwijl ik mijn hoop op een wereld waarin we in harmonie leven met onze leefomgeving aan het verliezen was, begon ik aan Jane’s meest recente boek: ‘The Book of Hope‘. Hoewel Jane natuurlijk een grote inspirator en voorbeeld voor me is, begon ik toch een beetje sceptisch. Wanneer iemand bij een van mijn vorige werkgevers namelijk een zin begon met ‘Ik hoop dat…’ was steevast de reactie: ‘Hope is not a strategy!’. Maar Jane heeft daar een passend antwoord op, lees ik al snel: ‘Hoop,’ stelt Jane, ‘draait om actie.’

Die perspectiefdraai had ik nodig. In actie komen dus! En als ik om me heen kijk zie ik dat gelukkig ook. Bij mijn mede-bestuursleden van het Jane Goodall Institute; bij onze medewerkers en vrijwilligers die onvermoeibaar ideëen omzetten in acties; bij onze donateurs die ons trouw blijven; bij de bedrijven die een deel van hun omzet investeren in onze projecten; bij de jongeren met wie wij spreken in Nederland die het verschil maken in hun directe omgeving; bij organisaties die ons benaderen met ideëen om ons te ondersteunen; bij mensen die Jane hebben ontmoet en een ontembare drang hebben om bij te dragen aan impactvolle initiatieven; bij onze Afrikaanse collega’s die tijdens corona- en ebola-uitbraken met niet aflatende inzet door blijven gaan met hun werk; bij de scholen en gemeenschappen in Afrika waar jonge mensen initiatief nemen om op andere wijze met de natuur in hun omgeving om te gaan en het gesprek hierover aan te gaan met hun ouders.

En ook in de omgeving van ons Instituut waar steeds meer mensen aan beleidsmakers hun stem laten horen dat het zo niet verder kan, door demonstraties of door als consument andere keuzes te maken.

“Wat ik je graag mee wil geven is: volg je hart. Neem de juiste beslissingen voor onze planeet. Iedere dag kun je verschil maken. Door de keuze in wat je koopt, eet of draagt; hoe je omgaat met mensen, dieren en natuur.

Zodat ook jij aan het einde van je leven kunt zeggen: ‘ik heb verschil gemaakt’.”

Dr. Jane Goodall

 

 

Houd hoop! Kom in actie!

Het Jane Goodall Institute, waar wij als Jane Goodall Instituut Nederland een onderdeel van zijn, is een organisatie waar ‘Hope is about action!’ de norm is. Mocht je je bij het lezen van mijn voorwoord herkennen in mijn initiële moedeloosheid, dan nodig ik je van harte uit je aan te sluiten bij onze initiatieven op een wijze die je past: als mens, als leider in een organisatie of in welke hoedanigheid dan ook.

Iedere actie die bijdraagt aan een wereld waarin mens, dier en natuur in harmonie met elkaar leven is nodig en dus zeer welkom.

AdJan Brouwer,
Voorzitter

Wil je meer lezen?

Bekijk of download dan hier het Jane Goodall Instituut Nederland jaarverslag over 2022 >

 

Foto van Jane Goodall uit het jaarverslag 2022